Άρθρο του Δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα στην ιστοσελίδα airetos.gr: “Η πρόκληση της επόμενης μέρας”

Η δύσκολη πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανέδειξε  τον  ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για μια ακόμη φορά, σε περιόδους κρίσεων.

Όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, οι δήμοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της διασποράς του ιού αλλά και των επιπτώσεων  της πανδημίας.

 

Αναμφίβολα ο Δήμος  είναι εκείνη η δομή του κράτους, που βρίσκεται εγγύτερα στους πολίτες και καλείται να δώσει λύσεις σε  προβλήματα, τα οποία αυτοί αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Συνεχίζει, να παρέχει αδιάλειπτα τόσο τις  συνήθεις  υπηρεσίες, αλλά και νέες λόγω των αυξημένων αναγκών των πολιτών, οι οποίοι δοκιμάζονται.

Οπωσδήποτε πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού κατέχει το υγειονομικό προσωπικό, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που δίνουν έναν δύσκολο αγώνα στα νοσοκομεία,  στις ΜΕΘ, στο ΕΚΑΒ και πρέπει να περιθάλψουν τους ασθενείς, να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Διακινδυνεύουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή επιτελώντας  το καθήκον τους και είναι αυτονόητη η αναγνώριση της προσφοράς τους και η ευγνωμοσύνη μας απέναντί τους.

 

Σημαντικός όμως είναι και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  που καλείται σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες  να στηρίξει ειδικές ομάδες του πληθυσμού,  ηλικιωμένους που δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους,  άτομα με αναπηρία,  που έχουν δυσκολίες πρόσβασης σε αγορές αγαθών και φαρμάκων,  ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που διαχρονικά στηρίζονται με  συσσίτια και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Αυτή την περίοδο ο αριθμός των συμπολιτών  μας, που χρειάζονται στήριξη έχει αυξηθεί, οι ανάγκες τους έχουν μεγαλώσει.

Στο πλαίσιο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέλαβε επιπλέον πρωτοβουλίες  και προχώρησε σε λειτουργία υπηρεσιών συμβουλευτικής στήριξης στον ψυχολογικό τομέα, σε δωρεά εξοπλισμού και παροχή υπηρεσιών στις υγειονομικές μονάδες και σε απολυμάνσεις και εντατικούς καθαρισμούς για την προστασία της δημόσια υγείας. 

Οι Δήμοι μέσα από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες εξακολουθούν να παρέχουν στους πολίτες υπηρεσίες που αφορούν  σε επιδόματα, υποδοχή αιτημάτων κοινωνικής στήριξης και διανομή τροφίμων, προκειμένου να μην υπάρξει ούτε ένας πολίτης αβοήθητος στις δύσκολες μέρες,  που βιώνουμε.

 

Ταυτόχρονα  οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες  καθαριότητας  βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, λόγω των αυστηρών υγειονομικών κανόνων  και των επιβεβλημένων μέτρων προστασίας,  για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού.

Είναι οι άνθρωποι εκείνοι, που εργάζονται καθημερινά, χωρίς να κάνουν χρήση της  άδειας ειδικού σκοπού,  την οποία δικαιούνται, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στην παροχή υπηρεσιών καθαριότητας.

Επίσης οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία συνδράμουν καθημερινά στο έργο της δημοτικής αρχής και της ΕΛΑΣ για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες, που αφορούν στην καθημερινότητα του Πολίτη.  Οι τεχνικές υπηρεσίες, οι πολεοδομίες, οι διοικητικές υπηρεσίες και τα ληξιαρχεία λειτουργούν και με ψηφιακό τρόπο εξυπηρετώντας τους πολίτες από απόσταση,  ούτως ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσής τους στον κορονοϊό.

 

Στόχος όλων μας είναι η διασφάλιση της υγείας και του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής. Εξίσου αναγκαίο όμως είναι, η επόμενη μέρα να  βρει τους Δήμους ικανούς να στηρίξουν τους πολίτες.  Σίγουρα οι ανάγκες  όλων θα είναι αυξημένες καθώς οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ήδη  διαφαίνονται  όχι μόνο σε τοπικό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Είναι δεδομένη η απώλεια εσόδων για τους  Δήμους από εμπορικές μισθώσεις, λαϊκές αγορές και πανηγύρια, ελεγχόμενη στάθμευση, μισθώσεις  κυλικείων σχολείων  και αθλητικών εγκαταστάσεων, των τελών του 2% για τα κέντρα διασκέδασης και του 0,5%  των επιχειρήσεων εστίασης και των τροφείων των παιδικών σταθμών.

Παράλληλα αυξάνονται κατά πολύ οι δαπάνες που πρέπει να καλύψουν όλοι οι Δήμοι στην τρέχουσα περίοδο και αφορούν σε αγορά απολυμαντικών και λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων τους, σε προμήθεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τις ευπαθείς ομάδες και σε παροχή υπηρεσιών απολύμανσης και καθαριότητας.

Επιπλέον οι Δήμοι θα προχωρήσουν στη λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που υποχρεωτικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους με την απαλλαγή τους από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.

Τέλος είναι βέβαιο, ότι η επερχόμενη οικονομική κρίση θα επιφέρει υστέρηση εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δημοτικά τέλη, ύδρευση, αποχέτευση, τηλεθέρμανση).

 

Είναι προφανές, ότι  η Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω της πανδημίας δέχεται ισχυρές οικονομικές πιέσεις και θα δεχτεί στο άμεσο μέλλον ακόμη μεγαλύτερες. Ο προβληματισμός, που εύλογα προκύπτει αφορά στη δυνατότητα διαχείρισης  της επόμενης μέρας.  Μια επόμενη μέρα που θα είναι ζοφερή, σύμφωνα με τις αναλύσεις ειδικών και τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της  κρίσης,  που βιώνουμε.

 

Οι Δήμοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σε ό,τι αφορά τη βοήθεια των πολιτών, καθώς οι ημέρες, που έρχονται, θα είναι δύσκολες. Είναι υποχρέωση όμως της Κυβέρνησης, προετοιμαζόμενη για την επόμενη μέρα, να προχωρήσει σε γενναία στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι στους δήμους και πάλι θα απευθυνθεί και θα βασισθεί.

 

Θεωρούμε αυτονόητη την οικονομική στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κράτος, ώστε  οι Δήμοι να παραμείνουν ισχυροί   και δίπλα στους πολίτες.  Η οικονομική θωράκιση των Δήμων είναι  προϋπόθεση  τόσο για τη συνέχιση του έργου τους, όσο και για την  προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα της επόμενης ημέρας. Μέτρα που αφορούν την ταμειακή διευκόλυνσή τους και μόνο είναι χρήσιμα αλλά υπολείπονται πολύ από τις πραγματικές τους ανάγκες.

 

Η ετοιμότητα των Δήμων, να αντιμετωπίσουν άμεσα μία κρίση, αποτελεί το κυριότερο όπλο στην παροχή βοήθειας προς τους πολίτες και στην αποτελεσματικότερη  κάλυψη τόσο των καθημερινών, όσο και των έκτακτων αναγκών, που προκύπτουν σε περιόδους κρίσεων.

Η ετοιμότητα αυτή των Δήμων βέβαια είναι σε ΑΜΕΣΗ συνάρτηση με τα μέτρα οικονομικής στήριξης που  λαμβάνει η πολιτεία και που σήμερα καλείται να πράξει στα πλαίσια της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Η οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί επιβράβευση του έργου της.  Είναι απολύτως αναγκαία για την κάλυψη των απωλειών, τις οποίες  ήδη υφίσταται και όσες μελλοντικά θα υποστεί.

Είναι αναγκαίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί όρθια και  να παραμείνει ικανή να επιτελεί το θεσμικό της καθήκον.

 

Το άρθρο στο airetos.gr