Γεώργιος Λασσάνης, Νικόλαος Κασομούλης, Ιωάννης Τσόντζας. Τρεις αγωνιστές που έδωσαν δυναμικό παρόν στην επανάσταση του ’21 και πάλεψαν για την ελευθερία της πατρίδας.
Ρήγας Βελεστινλής, ο εθνεγέρτης, που ένα από τα σημαντικότερα έργα του, η Χάρτα, βρίσκεται ανάμεσα στους θησαυρούς της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.
Ο Δήμος Κοζάνης ετοίμασε ένα μικρό αφιέρωμα – φόρο τιμής, σ’ αυτές τις ιστορικές προσωπικότητες που έδρασαν πριν, για την προετοιμασία της επανάστασης, αλλά και κατά την διάρκεια της, δίνοντας όλες τις δυνάμεις τους για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
Ο Γεώργιος Λασσάνης άφησε και αξιόλογο συγγραφικό έργο καθώς έγραψε σχολικά εγχειρίδια, θεατρικά έργα, ποιήματα, ιστορικά κείμενα, πολιτικά δοκίμια. Έργα του:
· Στοιχειώδης Εγκυκλοπαίδεια, Μόσχα, 1819-1821
· Η δια φωνής Αριθμητική, Μόσχα, 1820
· Η Ελλάς και ο Ξένος – θεατρικό
· Αρμόδιος και Αριστογείτων- θεατρικό
· Ιστορία της Ελλάδος από το 1300 έως το 1814
· Το Στρατιωτικόν της Ελλάδος (συνοπτική αφήγηση της ιστορίας των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από το 1821 μέχρι τον Όθωνα)
· Φυλακή- ποίημα
· Το κλεφτόπωλον- ποίημα
· Ωδή εις την ελευθερία
· Αριστομένης και Γόργος (μετάφραση)
· Qui me protejera (νεκρολογία για τον Αλ. Υψηλάντη)
· Ο αρνησίθρησκος του Μοριά- θεατρικό
· Aufschlüsse über die Vorbereitungen zur Griechischen Insurrection (Εξηγήσεις για την προετοιμασία της Ελληνικής επανάστασης)
Το 1856, ως Νομάρχης Αττικής και Βοιωτίας, έγραψε την «Έκθεσιν Περί Ληστείας» για τους λήσταρχους της εποχής.
Ο Νικόλαος Κασομούλης έγραψε τα «Ενθυμήματα στρατιωτικά της Επαναστάσεως των Ελλήνων 1821-1833» και το «Ημερολόγιον», ένα χειρόγραφο 2.694 σελίδων που γράφτηκε από τις 15 Νοεμβρίου 1832 μέχρι τις 4 Μαΐου 1841.