• Η Κοζάνη συμμετέχει με σημαντικές και πρωτοποριακές προτάσεις στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση του 1821
• Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: Οι Κοζανίτες εργάζονται για τη μετάβαση σε μια άλλη εποχή, ετοιμάζουν το αύριο σήμερα
Την Κοζάνη, μια περιοχή με σπουδαία ιστορία και παράδοση, η οποία για δεκαετίες υπήρξε ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από την Πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Κωστή Κοντογιάννη. Η περιοχή βρίσκεται σε μια σημαντική φάση μετάβασης προς μια νέα ενεργειακή εποχή, μέσα από το σχέδιο απολιγνιτοποίησης. Τόπος καταγωγής σημαντικών προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επανάστασης όπως του συνεργάτη του Αλέξανδρου Υψηλάντη, Γεώργιου Λασσάνη, και του αγωνιστή και μέλους της Φιλικής Εταιρείας Νικόλαου Κασομούλη, η Κοζάνη σχεδιάζει σήμερα στην κυριολεξία το μέλλον της, λόγω της αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου. Για αυτό τον λόγο ανταποκρίθηκε με υποδειγματικό τρόπο στο κάλεσμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για ανάληψη πρωτοβουλιών, δράσεων και παρεμβάσεων οι οποίες, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών μετά την Επανάσταση, αφορούν το μέλλον.
«Η διακοσιοστή επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης μας δίνει τη δυνατότητα να «συνομιλήσουμε» με την ιστορία του 1821 και των 200 χρόνων του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Βασική στρατηγική της Επιτροπής είναι όμως να ανοίξουμε και έναν διάλογο για την επόμενη μέρα. Για το πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά από 20, 30 χρόνια. Για αυτό είμαι ενθουσιασμένη που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Κοζάνη. Μια περιοχή με ανθρώπους που το βλέμμα, η σκέψη και η δουλειά τους στοχεύει στο μέλλον. Μια περιοχή που το αύριο το αντιμετωπίζει σήμερα. Που διαθέτει μεγάλο πλούτο, ιδιαίτερη παράδοση και τεράστιες δυνατότητες» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
Πρωτοποριακές προτάσεις που συνδυάζουν το παρελθόν με το μέλλον
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κοζάνης έχει υποβάλει στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» σπουδαίες προτάσεις. Αυτές αφορούν, από τη μια μεριά, δράσεις που τιμούν και αναδεικνύουν την ιστορία, όπως η διοργάνωση συνεδρίου για τον Ελληνισμό της διασποράς και τη συμβολή του στην Επανάσταση και την Χάρτα του Ρήγα. Και, από την άλλη, δράσεις που επιδιώκουν να αφήσουν ένα αποτύπωμα στο μέλλον, όπως η πρόταση για δημιουργία Δυναμικού Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος που θα προωθεί την καινοτομία στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση, η δημιουργία Ενεργειακής Κατασκήνωσης που θα προσφέρει εκπαιδευτικές, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις και η δημιουργία Πόλου Εκπαιδευτικής καινοτομίας για την εξοικείωση με την τεχνολογία.
«Πρόκειται για εξαιρετικές προτάσεις, μέσα από τις οποίες η τοπική κοινωνία επιδιώκει να μάθει από το παρελθόν της, από την κληρονομιά των Κοζανιτών που αφιέρωσαν το βιος και την ενέργεια τους για τον σκοπό της Επανάστασης, αλλά και να αφήσει ένα αποτύπωμα στο μέλλον. Το 2021 είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον μας και χαίρομαι γιατί η Κοζάνη είναι καινοτόμος και σε αυτό το δρόμο» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής. «Ο Δήμος της Κοζάνης έχει υποβάλει λαμπρές και πρωτοποριακές προτάσεις που αφορούν την τεχνολογία και κοιτάζουν στο μέλλον. Πολύ ενδιαφέρουσες είναι όμως και οι πολιτιστικές δράσεις που έχει προτείνει, οι οποίες επίσης αφήνουν κληρονομιά για τον τόπο» ανέφερε το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής κ. Κοντογιάννης.
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής είχε την ευκαιρία να συζητήσει αναλυτικά τις προτάσεις αυτές με τον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, στελέχη της Δημοτικής Αρχής καθώς και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας στην ιστορική Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. Στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, εμβληματικό σημείο της πόλης, βρίσκεται το 1 από τα 40 αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα και φιλοξενείται ιστορικό αρχείο παλαιτύπων, με το παλαιότερο βιβλίο να χρονολογείται το 1020 με 1040. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος, μέσα από τη στενή συνεργασία και της Δημοτικής Αρχής με την Επιτροπή αναδείχθηκε ότι κεντρικός στόχος των προτάσεων δεν ήταν το παρελθόν αλλά «ένα άλλο πεδίο, το πεδίο του μέλλοντος και της προοπτικής αυτής της πόλης και της περιοχής γενικότερα». Πρόσθεσε ότι αυτό συνέπεσε με τις εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα που αφορούν την πόλη και εξέφρασε την επιδίωξη του Δήμου να υλοποιήσει το σύνολο των προτάσεων που έχει υποβάλει, καθώς «θα δώσουν νέα ταυτότητα και προοπτική στον τόπο». Στην τοποθέτησή της, η Πρόεδρος της Επιτροπής συνεχάρη δημοσίως τους φορείς της περιοχής για τις προτάσεις και την ενεργό συμμετοχή τους στην επέτειο, τονίζοντας πως ο κάθε φορέας έβαλε το δικό του λιθαράκι στη διαμόρφωση αυτών των προτάσεων.
Από το 1821 στις προκλήσεις της νέας εποχής
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε επίσης με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει με τις δυνάμεις της στη μεγάλη εθνική προσπάθεια του εορτασμού. «Ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, θα αναδείξουμε τη συμμετοχή και το ρόλο των Δυτικομακεδόνων το 1821 αλλά και την απελευθέρωση μας μετά από 90 χρόνια» ανέφερε ο Περιφερειάρχης μετά τη συνάντηση. Υπογράμμισε δε πως η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σήμερα ενώπιον μιας νέας και δύσκολης πρόκλησης, της ανεργίας, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει με όπλα την τεχνολογία, τη γνώση και τις επενδύσεις.
Η Πρόεδρος και το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής επισκέφθηκαν επίσης το αντλιοστάσιο τηλεθέρμανσης Κοζάνης, όπου ξεναγήθηκαν στο control room και ενημερώθηκαν για τον οικολογικό χαρακτήρα και τα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη της σημαντικής αλλά σπανίως εφαρμοζόμενης στην Ελλάδα πρακτικής. Ακόμη, στο Βιοκλιματικό Σχολείο της περιοχής, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τα παιδιά από την 6η τάξη του Δημοτικού Σχολείου για την εμπειρία της φοίτησης σε ένα πρωτοποριακό σχολείο που χρησιμοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας.