ΗΧΩ music festival

 
 
 
ΗΧΩ music festival
“oι Mουσικές μας Ρίζες, Καρποί του Μέλλοντος”
Γιώτης Κιουρτσόγλου, Μάκης Σεβίλογλου, Γιώργος Τζούκας,
Μανώλης Κουτσουνάνος, Θοδωρής Κότσυφας, Σάκης Ζαχαριάδης, Μάκης Μπουκάλης, Φώτης Τσιοτίκας και πολλοί ακόμη μουσικοί συμπράττουν επί σκηνής στην Κοζάνη
Το υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ ΗΧΩ διοργανώνεται για πρώτη φορά το Σάββατο 16 Ιουλίου στο αμφιθέατρο της ΖΕΠ (δίπλα στο βιοκλιματικό σχολείο) με κεντρικό μήνυμα «Ανακυκλώνουμε τη μουσική, ανακυκλώνουμε τους χώρους, ανακυκλώνουμε τα υλικά». Η ΗΧΩ δίνει σε κάθε συμμετέχοντα και το μουσικό του σύνολο, τη δυνατότητα να αυτοσχεδιάσει, να πειραματιστεί, προσφέροντας ένα εντελώς καινούργιο άκουσμα στους ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς που ξέρουμε και αγαπάμε μέχρι σήμερα. Το όραμα του φεστιβάλ είναι να δημιουργήσει μία καινούργια παράδοση, η οποία θα εμπνεύσει τους νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τις δουλειές τους στην Κοζάνη.
Για το φεστιβάλ επιλέγονται εμβληματικά σημεία της περιοχής, που συνδέουν το φυσικό και το αστικό τοπίο με τη μουσική. Αντί των συμβατικών συναυλιακών χώρων προτείνονται άλλες προσεγγίσεις στην τέχνη, έτσι ώστε το μουσικόφιλο κοινό να βιώσει μία διαφορετική εμπειρία και ειδικότερα η νεολαία να εμπνευστεί έξω από τους συνηθισμένους τρόπους έκφρασης. Με αυτό ως γνώμονα, επιλέχθηκε να αξιοποιηθεί φέτος το αμφιθέατρο στη ΖΕΠ που βρίσκεται δίπλα στο βιοκλιματικό σχολείο.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον ΟΑΠΝ στο πλαίσιο των 40ων Λασσανείων και έχει χορηγούς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τη ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.
Ώρα έναρξης 9:00 μ.μ.
Η είσοδος για τους θεατές είναι ελεύθερη, έτσι ώστε να κοινωνήσουν αυτήν την εμπειρία της γιορτής της μουσικής στην πόλη όσο περισσότεροι είναι δυνατόν.
Παίρνουν μέρος τα σχήματα:
1. Μανώλης Κουτσουνάνος «Ταξίδι από την παράδοση στη τζαζ”
«Αυτό το μουσικό ταξίδι είναι αποτέλεσμα της προσωπικής μου ανάγκης και επιθυμίας να ενώσω δύο κόσμους που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή και την ύπαρξή μου ως ανθρώπου και ως καλλιτέχνη. Τα παραδοσιακά ακούσματα των παιδικών μου χρόνων στην πόλη της Κοζάνης όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω, τα βιώματα και οι παραστάσεις που τα συνοδεύουν, πάντα με συγκινούσαν και με συνάρπαζαν. Ήθελα λοιπόν να βρω τον τρόπο να παντρέψω αυτή την υπέροχη μουσική παράδοση με την τζαζ, που δίνει ένα απεριόριστο πεδίο έκφρασης, βάζοντας την προσωπική μου άποψη».
Παρέα με μια πλειάδα εξαιρετικών και καταξιωμένων μουσικών, που κινούνται επίσης στον εκτεταμένο και γόνιμο χώρο μεταξύ παράδοσης και τζαζ, θα κάνουν ένα μουσικό πέρασμα από διαφορετικά στυλ που ωστόσο συνδέονται και εναρμονίζονται μεταξύ τους, ταξιδεύοντας τους ακροατές σε διαφορετικούς κόσμους. Οι όμορφες μελωδίες από παραδοσιακά κομμάτια της Μακεδονίας ξαναγεννιούνται με έναν διαφορετικό μουσικό χαρακτήρα.
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Γιώτης Κιουρτσόγλου, μπάσο,
Γιώργος Τζούκας, πιάνο
Θοδωρής Κότσυφας, κιθάρα
Φώτης Τσιοτίκας, κλαρίνο
Μιχάλης Γκατζιούρας, τρομπέτα
Νίκος Καρδογιάννης, τρομπόνι
Σωτήρης Κουτσουνάνος, τύμπανα
Μανώλης Κουτσουνάνος, νταούλι – τύμπανα
Σάκης Στεφανίδη,ς ήχος
2. Soundays Band “Ημέρες Ήχου”
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Σάκης Ζαχαριάδης, κιθάρα
Στέλιος Τσομπανίδης, τύμπανα
Δημήτρης Χριστώνης, μπάσο
Φίλιππος Κωσταβέλης, πλήκτρα
3. Γιώργος Τζούκας «Ηχωγυρίσματα στο κλειδί της τζαζ»
Το έργο που θα παρουσιαστεί έχει ως προορισμό το σταυροδρόμι όπου συναντά η Τζαζ την Δημοτική μας παράδοση. Δύο διαφορετικοί κόσμοι θα εναλλάσσουν απόψεις επί σκηνής, πάνω σε μια σουίτα μελωδιών που αποτελείται από μικρές λαϊκές ιστορίες του κόσμου. Μια ομάδα σπουδαίων καλλιτεχνών συμπράττει επί σκηνής:
Μάκης Σεβίλογλου, φωνή
Φώτης Τσιοτίκας, κλαρίνο
Μάκης Μπουκάλης, μπάσο
Μανώλης Κουτσουνάνος, τύμπανα
Γιώργος Τζούκας, πιάνο