Η ανακοίνωση της εκ νέου υποψηφιότητας του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα

Η ανακοίνωση της εκ νέου υποψηφιότητας του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 6 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου “Κοβεντάρειο”.

Μίλησαν για εκείνον οι Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Πρόεδρος της Επιτροπής που συνέστησε η ΕΕ για τη Μεταρρύθμιση του Κοινωνικού Κράτους στην Ευρώπη, πρ. Βουλευτής Κοζάνης, Επίτροπος ΕΕ & Υπουργός, Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», πρ. Δήμαρχος Καλαμάτας και πρ. Υπουργός και Κώστας Ασκούνης, πρ. Πρόεδρος ΚΕΔΕ και πρ. Δήμαρχος Καλλιθέας.

Πλαισιωμένος από στελέχη του συνδυασμού Ενότητα και συνεργάτες του στην αυτοδιοίκηση, ο κος Μαλούτας μιλώντας στους δημοσιογράφους προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

Συνεχίζουμε,

Συνεχίζουμε μαζί στο δρόμο για την ανάπτυξη, την πρόοδο, την ενδυνάμωση της πόλης μας, του δήμου μας, του τόπου μας.

Αναλάβαμε το τιμόνι του δήμου σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη περίοδο, όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη, γνωρίζοντας πρωτοφανείς κρίσεις και προκλήσεις με την πανδημία του COVID-19, την απολιγνιτοποίηση, την ενεργειακή κρίση.  Απέναντι τους, πορευτήκαμε με τις επιβαλλόμενες από την απλή αναλογική συγκλίσεις και συνθέσεις.

Κάναμε έργο μεγάλο και πλούσιο, πάντα στην κατεύθυνση που κινείται η Ευρώπη και ο πλανήτης ολόκληρος, της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού :

 • Εξασφαλίσαμε για το Δήμο πόρους που αγγίζουν τα 120 εκ. ευρώ από ανταγωνιστικά προγράμματα (έργο ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, κ.α.) τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη αυτοδιοικητική περίοδο.
 • Τοποθετήσαμε την Κοζάνη στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντασσόμενοι στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030, τις pilotcities (η μοναδική Ελληνική), και εξασφαλίζοντας συμμετοχή σε προγράμματα του  New European Bauhaus.
 • Δρομολογήσαμε μια σειρά από εκκρεμότητες δεκαετιών, όπως η αξιοποίηση των κληροδοτημάτων, το Προεδρικό Διάταγμα του χαρακτηρισμού κοινοχρήστων χώρων στο κέντρο, ο θεσμικός εκσυγχρονισμός του ΒΙΟΠΑ
 • Καταστήσαμε το Δήμο μας πρωτοπόρο στην πατρίδα μας στα θέματα των Κοινωνικών δράσεων και των Ενεργειακών πρωτοβουλιών
 • Συνεργαζόμενοι με τους άλλους δήμους της Περιφέρειας έχουμε συνδιαμορφώσει ένα κοινό σχέδιο για τις τηλεθερμάνσεις μας   

Προσπαθήσαμε σκληρά να κάνουμε ως Δήμος πολλά, ίσως έγιναν λάθη και σίγουρα υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα.

Όμως όλα αυτά που πετύχαμε αλλά και αυτά που έχουμε ακόμα να κάνουμε μας έκαναν πιο δυνατούς, πιο έμπειρους, και θα μας κάνουν ακόμα πιο αποτελεσματικούς.

Η μεγάλη εικόνα για την πόλη μας αρχίζει να αλλάζει. Για να μορφοποιηθεί ριζικά και καθοριστικά το οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο του δήμου, η λειτουργία του, αλλά και ο νέος ρόλος που πρόκειται να διεκδικήσει ενόψει των μεγάλων αλλαγών που έρχονται και των μεγάλων ευκαιριών που αναδύονται.

Δεν είναι εύκολο να αλλάζει ένας Δήμος, μια κοινωνία ολόκληρη όσα έχει μάθει. Οι Κοζανίτες όμως είμαστε άνθρωποι δυνατοί, άνθρωποι έξυπνοι και καταφέρνουμε να κάνουμε την δυσκολία, μια μεγάλη ευκαιρία.

Η Κοζάνη το 2030,                                                                                                                           είναι η μεγάλη πρόκληση για το Δήμο που καλείται να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της απολιγνιτοποίησης.

Η Κοζάνη βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια ιδιαίτερη πρόκληση. Καλείται να αναπροσαρμόσει τον τρόπο ζωής της, τον τρόπο λειτουργίας της, την σχέση της με το περιβάλλον το οικονομικό και παραγωγικό της οικοσύστημα.

Η πρόκληση της απολιγνιτοποίησης,  πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά και κλιματικά κίνητρα που υιοθετεί, κουβαλά μαζί της και την ανάγκη συγχρονισμού της τοπικής κοινωνίας και των διεργασιών της με τις εξελίξεις που συμπαρασύρει.

Η νέα στρατηγική της πόλης με ορίζοντα το 2030 λαμβάνει υπόψη της όλα τα στρατηγικά, προγραμματικά και θεσμικά κείμενα που είναι διαθέσιμα, και προσαρμόζει τον προγραμματισμό της ώστε το νέο αναπτυξιακό της όραμα να μπορεί να μετουσιωθεί σε έργα και παρεμβάσεις, και να λάβει πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, αλλά και από τους εθνικούς πόρους και τις λοιπές πηγές χρηματοδοτήσεων.

Οι προκλήσεις για την Κοζάνη 2030 επιγραμματικά αφορούν σε:

 • Προσαρμογή της αγοράς εργασίας στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η δίκαιη μετάβαση, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέσεις εργασίας ικανές να “κρατήσουν” το παραγωγικό δυναμικό της πόλης στον τόπο του
 • Προσαρμογή της τοπικής οικονομίας στις νέες συνθήκες όπου το παραγόμενο εισόδημα θα προέρχεται από διαφοροποιημένους  τομείς της οικονομίας
 • Βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και του αστικού και περιαστικού χώρου, αναβάθμιση στην αισθητική και την λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου ακόμα και σε περιοχές που πριν κυριαρχούσε έντονη δραστηριότητα
 • Βελτίωση και διεύρυνση των υπηρεσιών του δήμου στους δημότες πρωτίστως με την εφαρμογή νέων ψηφιακών εργαλείων. Βελτίωση των διαθέσιμων υπηρεσιών στις επιχειρήσεις και εν γένει στο τοπικό οικονομικό οικοσύστημα
 • Διασφάλιση ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών στους δημότες σε όλη την έκταση του δήμου και προσήλωση στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της άρσης τυχόν αποκλεισμών

Στόχος μας είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δήμου Κοζάνης στην πρόκληση της απολιγνιτοποίησης μέσα από τον σχεδιασμό και υλοποίηση άμεσων και μεσομακροπρόθεσμων δράσεων.  Στοχεύουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών της πόλης μέσα από ολιστικές πολιτικές και συνδυάζουμε δράσεις κεντρικών φορέων με τοπικές πρωτοβουλίες για την μεγέθυνση του αναπτυξιακού αποτελέσματος που σκοπό έχουν την ανάδειξη του Δήμου Κοζάνης σε μια σύγχρονη “πράσινη” και  “ψηφιακή” πόλη.

Οι βασικοί προγραμματικοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα δομηθεί το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Δήμου από το ΕΣΠΑ 2021-2027 θα είναι:

 1. Ανάδειξη του Δήμου μας ως Εθνικό Πόλο Αειφορίας και Καινοτομίας
 2. Αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου με την εφαρμογή εκτεταμένης ψηφιοποίησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών και των επιχειρήσεων
 3. Ενίσχυση και προσαρμογή της τοπικής οικονομίας στην απολιγνιτοποίηση, με έμφαση στην καινοτομία και την νέα επιχειρηματικότητα
 4. Βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος καθώς και του αστικού και περιαστικού κοινόχρηστου χώρου
 5. Ανάδειξη τοπικού πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος
 6. Περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και των κοινωνικών υπηρεσιών

Η θητεία μας στην αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι έχουμε το όραμα, την γνώση, την ικανότητα, την εμπειρία και την συνέπεια, ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε, να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για αυτούς που κατοικούν στον Δήμο μας.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και απαιτούνται λύσεις και έργα άμεσα. Δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για  μαθήματα, πειραματισμούς και ανέφικτα σχέδια.  

Συνεχίζουμε μαζί.

Γιατί η εποχή χρειάζεται την συμμετοχή όλων, χρειάζεται συνεργασίες, χρειάζεται σύνθεση ιδεών, προτάσεων και έργων.

Χρειάζεται και τις διαφορετικές απόψεις.

Χρειαζόμαστε την δύναμη όσων επιλέγουν να συμμετέχουν, να υποστηρίξουν και να διαμορφώσουν το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο του τόπου μας.

Απευθύνουμε λοιπόν ανοιχτή πρόσκληση σε ενεργούς πολίτες, σε αυτοδιοικητικούς,  σε φορείς, συλλογικότητες και κοινωνικούς εταίρους για μια κοινή πορεία, για μια συστράτευση, με συγκλίσεις και συνθέσεις ώστε να πετύχουμε το καλύτερο για τον τόπο, για τους δημότες και τα παιδιά μας, να προστατέψουμε τα συλλογικά και ατομικά αγαθά που με κόπο δημιουργήσαμε.