Η Κοζάνη ταξιδεύει στον κόσμο!

Το οδοιπορικό μας στη Βιέννη ξεκίνησε. Πέντε Κοζανίτες, με πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης, βρέθηκαν στη Βιέννη για να ακολουθησοτν τα χνάρια της Χάρτας του Ρήγα.
📌Το οδοιπορικό ξεκίνησε με επίσκεψη στους δύο ορθόδοξους ναούς της Βιέννης, τον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Τριάδα. Ο Άγιος Γεώργιος ήταν ο ναός των Ελλήνων, Οθωμανών υπηκόων, το κτίριο του οποίου αγοράστηκε και παραχωρήθηκε από τον Γεώργιο Καραγιάννη (τον Κοζανίτη πρόγονο του μεγάλου συνθέτη Herbert von Karajan).
👉 Η Αγία Τριάδα αντίστοιχα ανακαινίσθηκε και επεκτάθηκε από τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, με χρήματα του εθνικού ευεργέτη Σινά. Στην Αγία Τριάδα στεγαζόταν και η Ελληνική Σχολή, όπου δίδαξαν ο Άνθιμος Γαζής, ο Δημήτριος Δάρβαρης, ο Ευφρόνιος Ραφαήλ Πόποβιτς εκτός των άλλων.
🔎Η συνέχεια της πορείας στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στα τετράγωνα που έζησαν οι Έλληνες του 18ου – 19ου αιώνα (ανάμεσα τους πολλοί Κοζανίτες, με προεξέχουσες μορφές την οικογένεια Καραγιάννη, Οικονόμου, αλλά και τις οικογένειες Δούμπα, Σίνα, Νάκου, Δάρβαρη), μας οδήγησε στα τετράγωνα, όπου κάποτε δέσποζαν οι κατοικίες – παλάτια των προγόνων μας, το τυπογραφείο του Βεντότη, όπου τυπώθηκαν κάποια από τα έργα του Ρήγα, η οικία όπου φιλοξενήθηκε ο Ρήγας και η οικία του Γεωργίου Πούλιου.
➡️Το οδοιπορικό μας έκλεισε με επίσκεψη στο χώρο, όπου στεκόταν το αστυνομικό μέγαρο στο οποίο φυλακίστηκε ο Ρήγας και οι σύντροφοί του!! Ένα ρίγος μας διαπέρασε, σκεφτόμενοι όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να μπορούμε να συλλογιζόμαστε ελεύθερα!