Κοζάνη: «Έξυπνα» ηλιακά παγκάκια, ηλιακοί φορτιστές και online σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων οι προτάσεις του Δήμου για το «Πράσινο Ταμείο»

Παρεμβάσεις στον αστικό χώρο με αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, περιλαμβάνει η πρόταση χρηματοδότησης που υπέβαλλε ο Δήμος Κοζάνης στο “Πράσινο Ταμείο ΝΠΔΔ”, στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» 2019-2020.

Η πρόταση χρηματοδότησης, συνολικού προϋπολογισμού 270.692 ευρώ, περιλαμβάνει δράσεις διαμόρφωσης των κοινόχρηστων χώρων με τη δημιουργία “νησίδων” με υπόγειους κάδους προς αντικατάσταση των υπαρχόντων υπέργειων, οι οποίοι θα συνοδεύονται με «Σύστημα Επιτήρησης της Στάθμης Πλήρωσης» τους. Για αυτό το σκοπό, θα εφοδιάζονται με αισθητήρες που θα μεταδίδουν τις πληροφορίες μέσω δικτύου GSM σε εξειδικευμένη πλατφόρμα προσβάσιμη μέσω διαδικτύου. Με αυτόν τον τρόπο η Yπηρεσία Καθαριότητας θα έχει την δυνατότητα να γνωρίζει on-line το επίπεδο πλήρωσης κάθε υπόγειου κάδου, ώστε να μπορεί να προγραμματίζει ανάλογα τα δρομολόγια αποκομιδής, αποφεύγοντας έτσι τις άσκοπες μετακινήσεις των απορριμματοφόρων ή/και να προβλέπει έκτακτα δρομολόγια αποκομιδής υπόγειων κάδων που έχουν γεμίσει.

Επιπλέον, στην πρόταση περιλαμβάνεται η τοποθέτηση δύο «έξυπνων» ηλιακών παγκακιών- αυτόνομων σταθμών φόρτισης κινητών συσκευών και ενός «έξυπνου» ηλιακού στύλου- αυτόνομου σταθμού φόρτισης κινητών συσκευών, τύπου ομπρέλας. Οι σταθμοί θα είναι απόλυτα φιλικοί προς το περιβάλλον καθώς θα έχουν 100% αυτονομία ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών. Δεν θα χρειάζεται να είναι συνδεδεμένοι στο ηλεκτρικό δίκτυο. Θα λειτουργούν μόνο με ηλιακή ενέργεια και θα είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να προσθέσουν αξία στον κοινόχρηστο χώρο που θα τοποθετηθούν, καθώς θα δίνουν τη δυνατότητα φόρτισης κινητών συσκευών μέσω θυρών USB, δυνατότητα ασύρματης φόρτισης (QI) συσκευών καθώς και διασύνδεσης στο Internet μέσω 4G Wifi.

Το έξυπνο ηλιακό παγκάκι αποτελεί μια καινοτόμα προσθήκη στον εξοπλισμό της πόλης, καθώς πρόκειται για ένα μοντέρνα σχεδιασμένο παγκάκι που επιτρέπει σε όλους τους επισκέπτες του να χαλαρώσουν σε αυτό, να φορτίσουν τις συσκευές τους και να απολαύσουν πρόσβαση (μέσω wifi) στο διαδίκτυο. Από την άλλη, ο έξυπνος ηλιακός στύλος είναι ένας ηλιακός φορτιστής για κινητές συσκευές. Είναι εντελώς αυτόνομη μονάδα, επομένως δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένη στο ηλεκτρικό δίκτυο. Λειτουργεί μόνο με ηλιακή ενέργεια και έχει σχεδιαστεί για να προσθέτει αξία σε κάθε κοινόχρηστο (δημόσιο) χώρο καθώς δίνει τη δυνατότητα φόρτισης κινητών συσκευών μέσω θυρών USB και διασύνδεσης στο Internet μέσω 4G Wifi.

Η τοποθέτηση του «έξυπνου» εξοπλισμού εξασφαλίζει την προσβασιμότητα και τη χρήση του και στα άτομα με αναπηρία (εξασφάλιση συμβατότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και συστημάτων με διαδεδομένες υποστηρικτικές τεχνολογίες και τεχνικά βοηθήματα που χρησιμοποιούν τα ΑΜΕΑ). Με την εγκατάσταση του συστήματος υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων βελτιώνονται οι συνθήκες κυκλοφορίας των πεζών και επιτυγχάνεται καλύτερη προσβασιμότητα και λειτουργικότητα για τα εμποδιζόμενα άτομα και τα παιδιά.

#dimoskozanis
#kozani
#smartcities