Λάζαρος Μαλούτας: Η συμμετοχή των πολιτών και η οικονομική στήριξη από την πολιτεία βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας

Το επίκαιρο ζήτημα της κλιματικής ουδετερότητας αποτέλεσε το κεντρικό θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

 Η εκδήλωση με τίτλο «Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» είχε ως στόχο να αναδείξει και να υποστηρίξει την προσπάθεια των ελληνικών πόλεων στην επιτάχυνση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού τους, αλλά και στην επίτευξη της βιωσιμότητας, της αποδοτικότητας και της ανθεκτικότητάς τους.

Το «παρών» έδωσαν η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του αρμόδιου υπουργείου, Ευθύμιος Μπακογιάννης. Επίσης, παρόντες ήταν γενικοί γραμματείς υπουργείων και εκπρόσωποι των ελληνικών πόλεων που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή Αποστολή «Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030».

Στην ημερίδα παρέστη και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος στο πλαίσιο της εισήγησής του αναφέρθηκε στο  κλιματικό συμβόλαιο του Δήμου Κοζάνης που κατατέθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, ο κ. Μαλούτας υπογράμμισε πως υφίστανται δύο βασικές προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν πράξη, ώστε να υλοποιηθούν τα κλιματικά συμβόλαια όλων των ελληνικών πόλεων:

  1. Η  συμμετοχή/ενεργοποίηση/ευαισθητοποίηση τωνπολιτών, καθώς η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα συνεπάγεται αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, κινούμαστε, εργαζόμαστε. Στην ουσία χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο ζωής όλων.  
  2. Η οικονομική ενίσχυση/στήριξη από την πολιτεία με χρηματοδότηση έργων και δράσεων, έτσι ώστε αυτές οι 6 ελληνικές πόλεις να πετύχουν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2030  (20 χρόνια νωρίτερα από τον διακηρυγμένο ευρωπαϊκό στόχο.)

 Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε και η βράβευση των Μαρίας Βασιλάκου και Χρύσση Νικολαΐδη, Μέλη του EU Mission Board της Αποστολής “100 climate neutral and smart cities by 2023, by and for the citizens”.

Tags

100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις 100 χρόνια μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού Vamvakies: A Social Green Project! Άρθρο του Δημάρχου Κοζάνης Έξυπνη Πόλη Έργα ΣΔΙΤ Αιανή Ανάπτυξη Απάντηση στη Δημοτική Κίνηση "Κοζάνη Τόπος να Ζεις" Απολιγνιτοποίηση ΔΕΗ ΔΕΥΑΚ Δήμαρχος Κοζάνης Δήμος Κοζάνης Δίκαιη Μετάβαση ΔΕΗ Δίκτυο "απόΔημος" Δημοτικό Συμβούλιο ΕΝΟΤΗΤΑ-Μαζί Μπορούμε! ΕΝΟΤΗΤΑ-Μαζί για το μέλλον! Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα Εκλογές 2023 Ελλάδα 2021 Ενέργεια Ενεργειακοί Δήμοι ΚΔΒΚ ΚΕΔΕ Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη Κοζάνης Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης Κοζάνη 2030 Κοζάνη: Έξυπνη Πόλη Κορωνοϊός Λάζαρος Μαλούτας Μέτρα για τον κορωνοϊό Μεταλιγνιτική Περίοδος Μετεγκατάσταση Ακρινής Νέο Νοσοκομείο Κοζάνης Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Περιοδεία ΣΒΑΚ Συνάντηση του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα με τους ιθύνοντες του ΤΕΘΑ Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του west channel Συσσίτιο Τηλεθέρμανση Χριστούγεννα 2019 Χριστούγεννα 2021

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Τελευταία Νέα