Ο επικήδειος λόγος του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα στην εξόδιο ακολουθία του πρώην δημάρχου Γιάννη Παγούνη

“Η Κοζάνη σήμερα αποχαιρετά με μεγάλη συγκίνηση έναν άξιο άνθρωπο που άφησε έντονο αποτύπωμα στην πόλη, όπου γεννήθηκε και δημιούργησε, τον Δήμαρχο Γιάννη Παγούνη.
Ο Γιάννης Παγούνης, διαθέτοντας πολυδιάστατη προσωπικότητα, έδωσε το δικό του στίγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησε επί δύο συνεχόμενες θητείες ως Δήμαρχος αλλά και σαν δημοτικός σύμβουλος.
Άνθρωπος οξυδερκής και δυναμικός, δεν δίσταζε να θέτει και να επιτυγχάνει στόχους , τόσο στην προσωπική επιχειρηματική του δράση, όσο και στην αυτοδιοικητική του πορεία.
Ένας παντοτινός κομάντο όπως ο ίδιος πάντα περηφανευόταν να λέει.
Η θητεία του ταυτίστηκε με την έλευση μεγάλων αλλαγών στην ΤΑ.
Κατά το διάστημα εκείνο ο ρόλος της ΤΑ ενδυναμώθηκε και αναδείχθηκε από απλό πάροχο υπηρεσιών προς τους πολίτες, σε ρυθμιστή κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων, μέσω των αυξημένων αρμοδιοτήτων και χρηματοδοτήσεων σε ένα φορέα περιφερειακής ανάπτυξης.
Έτσι ευτύχησε ως Δήμαρχος να συνδέσει το όνομά του με σημαντικές κατακτήσεις της περιοχής μας. Έργα αυτής της περιόδου ήταν το γενικό πολεοδομικό της Κοζάνης, οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως, η ίδρυση της ΑΝΚΟ, η ιδέα της Τηλεθέρμανσης, η δημιουργία της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας. Έργα που φέρουν τη σφραγίδα του.
Αξιοποιώντας τις αυξημένες χρηματοδοτήσεις των δημοτικών περιόδων, που διετέλεσε Δήμαρχος και διεκδικώντας δυναμικά το καλύτερο για τον τόπο του, προχώρησε σε υλοποίηση δεκάδων έργων, οδοποιίας, πρασίνου και αστικών αναπλάσεων, που έβαλαν τα θεμέλια της ανάδειξης της Κοζάνης σε μια σύγχρονη πόλη.
Δρούσε πάντα με μαχητικότητα, δυναμικές παρεμβάσεις και διορατικότητα. Αυτά ήταν και τα χαρακτηριστικά εκείνα, που τον ώθησαν να αφήσει πίσω του τα ορυχεία του Βελγίου, όπου είχε πάει για βιοποριστικούς λόγους, αφού προέρχονταν από φτωχή οικογένεια. Οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον, έβαλε μπροστά το σχέδιο του για επιχειρηματική δράση.
Ήταν πάντα προσιτός και λιτός. Είχα την τύχη να τον γνωρίζω, όχι μόνο μέσω της αυτοδιοικητικής μας διαδρομής, αλλά να τον θυμάμαι σαν γείτονα, κυριολεκτικά έναν δικό μας άνθρωπο. Έναν γνήσιο Κοζανίτη, που έφερε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καταγωγής του και διακρίνονταν για το ήθος, την ειλικρίνεια , αλλά και το καυστικό χιούμορ του.
Με την προσωπικότητά του και την πολιτική του στάση κατάφερε να τύχει γενικής αποδοχής από τους συμπολίτες του, ανεξάρτητα από το αν αυτοί ήταν ψηφοφόροι του.
Γνωρίζω προσωπικά ότι μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του είχε άποψη για ό,τι συνέβαινε στον Δήμο μας και την διατύπωνε με θάρρος. Η ενασχόληση με τα κοινά και το ενδιαφέρον του για το μέλλον του τόπου ήταν η ίδια του η ζωή.
Η αγάπη που έτρεφε για τον τόπο του ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της πορείας του. Ο Γιάννης Παγούνης, θα μείνει στη μνήμη όλων μας, ως ένας Δήμαρχος, που αγαπούσε και φρόντιζε την πόλη μας και τους ανθρώπους της για όλη του τη ζωή.
Εκφράζω τα συλληπητήριά μου στους οικείους του.
Καλό Παράδεισο Δήμαρχε.”