Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα στο διαδικτυακό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, στην σημερινή εκδήλωση με την οποία τιμούμε τους τρεις μεγάλους Πατέρες
Κύριε Πρύτανη,
Οι Τρεις Ιεράρχες ανέδειξαν την αξία της ελληνικής παιδείας, διακηρύσσοντας ότι η μόρφωση πρέπει να εφοδιάζει τους νέους, όχι μόνο για να κατακτήσουν τη γνώση αλλά και για να αποκτήσουν μια στέρεη ηθική υπόσταση.
Υπηρέτησαν έμπρακτα τις αρχές της αγάπης, του σεβασμού και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο και οι κοινωνικές τους θέσεις παραμένουν πάντα επίκαιρες, καθώς διαπνέονται από αξίες δημοκρατίας, δικαιοσύνης και υπευθυνότητας.
Το πνευματικό και κοινωνικό τους έργο, τους κατέστησε σύμβολο Παιδείας, καθώς η γνώση, που κατείχαν έγινε χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο, μέσω της ηθικής τους στάσης απέναντι στη ζωή και τους ανθρώπους.
Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα είναι μαζί μας ο κύριος Κυρατσούς, ο Χρήστος Κυρατσούς, ο συμπατριώτης μας, ερευνητής-επιστήμονας, που συνδυάζει τα δύο στοιχεία, που προανέφερα, τη γνώση και την ηθική. Η μέχρι τώρα πορεία του τιμά τους γονείς του, τιμά τους δασκάλους και καθηγητές του εδώ στην Κοζάνη, όπου ξεκίνησε ως μαθητής, τιμά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, απ’ όπου αποφοίτησε και μας κάνει πραγματικά περήφανους, όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα εμάς τους Κοζανίτες.
Ο Χρήστος πραγματώνει τις αξίες, που πρεσβεύει η διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών, παιδεία, γνώση, ηθική και αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο. Είναι σπουδαίο στα σχολεία μας και στα πανεπιστήμιά μας, να μορφώνονται οι νέοι άνθρωποι, να αποκτούν ευρύτητα γνώσεων και κριτική σκέψη, να γίνονται μέτοχοι των κοινωνικών ανησυχιών, να λαμβάνουν τα εφόδια ώστε να δράσουν, να δημιουργήσουν και να προσφέρουν.
Η παιδεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό. Είναι αξίες αλληλένδετες και αμφίδρομες και εξαρτώνται άμεσα από την εκπαίδευση. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ενισχύσουμε τον ρόλο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην περιοχή μας, να αγωνιστούμε, ώστε να παραμείνουν ενεργά, να αναπτύσσονται διαρκώς γιατί χωρίς ισχυρό εκπαιδευτικό σύστημα, δεν μπορούμε να προσβλέπουμε με αισιοδοξία στο μέλλον.