Συνάντηση του δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα, με τον ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη

Συνάντηση του δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα, με τον ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη

«Λ. Μαλούτας: «Από τα κριτήρια διαμοιρασμού των κονδυλίων [του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης] απουσιάζει ο βαθμός εξάρτησης των τοπικών κοινωνιών από τη λιγνιτική δραστηριότητα».»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, και αρμόδιο εισηγητή κατανομής πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στην Επιτροπή Περιφερειών του Ευρωκοινοβουλίου, είχε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, με βασικό θέμα συζήτησης την μετά λιγνίτη εποχή.
Ο κ. Μαλούτας εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά με την ανταπόκριση των Ευρωπαϊκών Θεσμών, καθώς όπως τόνισε «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι επείγον και πολυδιάστατο. Παρακολουθούμε και συνεργαζόμαστε με την Πλατφόρμα περιφερειών υπό μετάβαση που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που παρέχει τεχνική βοήθεια στις περιοχές μας. Όμως γίνεται φανερό ότι τα επόμενα κρίσιμα χρόνια της μετάβασης σε βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες απαιτείται, μεταξύ άλλων, και σημαντική οικονομική στήριξη.».
Ο δήμαρχος Κοζάνης, αναφερόμενος στα κριτήρια που έχουν τεθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατανομή των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της απολιγνιτοποίησης, υπογράμμισε πως «Τα κριτήρια δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τον βαθμό εξάρτησης των τοπικών οικονομιών από τη λιγνιτική δραστηριότητα, ούτε την ταχύτητα με την οποία τα κράτη μέλη δεσμεύονται για την απολιγνιτοποίηση. Επιπλέον, οι θέσεις εργασίας στην εξορυκτική δραστηριότητα, που αποτελούν ένα από τα πέντε κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν, δεν αντικατοπτρίζουν με σαφήνεια την κατάσταση, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τη ραγδαία μεταβολή στις θέσεις εργασίας που έχει ξεκινήσει ήδη τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής, ούτε την αδυναμία των απολυμένων να βρουν δουλειά σε άλλους τομείς, λόγω της πολύ μικρής διαφοροποίησης των τοπικών οικονομιών, η οποία ενδεχομένως να μην ισχύει για άλλες λιγνιτικές περιφέρειες της ΕΕ.».
Ο κ. Κεφαλογιάννης δεσμεύτηκε να λάβει υπόψη του τις προτάσεις και τους προβληματισμούς του δημάρχου Κοζάνης στη διαχείριση του ζητήματος.