Τα Special Olympics Hellas στην Κοζάνη με την ενεργή σύμπραξη του Δήμου Κοζάνης

Τα Special Olympics Hellas, πιστά στον στόχο τους να φτάσουν σε ακόμα περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας και να υποστηρίξουν ενεργά τα άτομα με νοητική αναπηρία σε όλη την Ελλάδα, ταξίδεψαν από τις 27 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου στην Κοζάνη, για την ίδρυση του Τοπικού Προγράμματος Special Olympics για άτομα με νοητική αναπηρία.
🤝Η νέα αυτή συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics, με την πολύτιμη υποστήριξη του Μέγα Δωρητή, Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και συμβάλλει σημαντικά στην υλοποίηση του οράματος του Οργανισμού για την άρση των αποκλεισμών και την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία, μέσω του αθλητισμού.
✔Το Τοπικό Πρόγραμμα Special Olympics στην Κοζάνη θα περιλαμβάνει τακτικές προπονήσεις στα αθλήματα του στίβου και της κολύμβησης, με την προοπτική να προστεθούν πολύ σύντομα και άλλα αθλήματα για περισσότερες αγωνιστικές ευκαιρίες. Παράλληλα, θα παρέχεται επιπλέον υποστήριξη στους αθλητές με νοητική αναπηρία και στις οικογένειές τους, μέσα από εξειδικευμένες εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές δράσεις.
📌Στο πλαίσιο αυτό, το Επιτελείο των Special Olympics είχε μια σειρά από συναντήσεις με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεκινώντας στις 28 Φεβρουαρίου με την Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, κ. Αικατερίνη Δαδαμόγια, την Αντιπεριφερειάρχη Νέας Γενιάς, Αθλητισμού και Πολιτισμού Δυτικής Μακεδονίας, κ. Όλγα Πουταχίδου και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ηλία Τοπαλίδη.
Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους στα Special Olympics Hellas και τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν το Τοπικό Πρόγραμμα, τονίζοντας πως ο βασικός τους στόχος είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να γίνει από τις πιο υποστηρικτικές περιοχές της Ελλάδας προς τα άτομα με αναπηρίες.
📍Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Special Olympics Hellas και του Δήμου Κοζάνης
Πραγματοποιήθηκε Τελετή Υπογραφής της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Προέδρου των Special Olympics Hellas, Πρέσβυ ε.τ. κ. Διονυσίου Κοδέλλα, και του Δημάρχου Κοζάνης, κ. Λαζάρου Μαλούτα, στο Αμφιθέατρο της ιστορικής Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
🤝Η υπογραφή της Συμφωνίας αυτής δίνει σημαντική ώθηση όχι μόνο στο όραμα των Special Olympics Hellas, αλλά και στις προσπάθειες του Δήμου Κοζάνης να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες του, καθώς και της δημοτικής αρχής, που, από την έναρξη της θητείας της, κορυφώνει τις προσπάθειες ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.
📍Παράλληλα, στην ίδια τελετή υπεγράφησαν Συμφωνητικά Συνεργασίας με το Μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, των Φίλων Ατόμων με Αυτισμό του Νομού Κοζάνης, κ. Πάρη Ζάμπακα, εκ μέρους της Προέδρου του Δ.Σ. κ. Παρέσσα Τουρλακίδου, και με τον Πρόεδρο του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης & Αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, κ. Ηλία Τοπαλίδη.
📌Στην τελετή συμμετείχαν, επίσης, η Αντιπεριφερειάρχης Νέας Γενιάς, Αθλητισμού και Πολιτισμού Δυτικής Μακεδονίας, κ. Όλγα Πουταχίδου, ο Πρόεδρος του “ΟΑΠΝ – Οργανισμός Αθλητισμού – Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Κοζάνης”, κ. Ζήσης Μάρας, εκπρόσωποι τοπικών δομών κοινωνικής φροντίδας και μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής καθώς και μελλοντικοί αθλητές των Special Olympics Hellas με νοητική αναπηρία της Κοζάνης.
📍Κατά τη διάρκεια της Τελετής, το κοινό ενημερώθηκε από την Ομάδα των Special Olympics για την έναρξη και τους στόχους του Τοπικού Προγράμματος και συζητήθηκαν προοπτικές για νέες συνεργασίες. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (ΚΔΒΚ), μία από τις σημαντικότερες και πιο ιστορικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας και των Βαλκανίων, με σπάνια παλαίτυπα που προσελκύουν το ενδιαφέρον των ερευνητών από όλο τον κόσμο.
✔Ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Πρέσβυς ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας, δήλωσε σχετικά:
«Η θερμή υποδοχή που λάβαμε από τον Δήμο Κοζάνης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την τοπική κοινωνία μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας δημιουργεί την πεποίθηση πως το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας θα είναι η ένταξη όλο και περισσότερων ατόμων με νοητική αναπηρία στον χώρο του αθλητισμού. Όραμά μας είναι πως, μέσω του αθλητισμού, οι άνθρωποι με νοητική αναπηρία θα αισθανθούν ισότιμα μέρη μιας ομάδας και κατ’ επέκταση της ίδιας της κοινωνίας.»
✔Ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λάζαρος Μαλούτας, υπογράμμισε:
«Τα άτομα με αναπηρία είναι πολίτες του Δήμου μας και έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Ίσα δικαιώματα στην κινητικότητα, ίσα δικαιώματα στην προσβασιμότητα, ίσα δικαιώματα στον αθλητισμό. Σήμερα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. H συνεργασία μας με τα Special Olympics Hellas θα δώσει ώθηση στα άτομα με νοητική αναπηρία να βγουν από τα σπίτια τους και να αθληθούν. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτό το εγχείρημα.»
ℹ Περισσότερα https://bit.ly/372S8tS