Μπορεί ο πολιτισμός να ενισχύσει την ταυτότητα ενός προορισμού;
Μπορεί ένα δίκτυο θεματικών μουσείων να αποτελέσει κίνητρο για την τοπική κοινωνία και πόλο έλξης για τους επισκέπτες;
Η απάντηση είναι «ναι».
Γιατί προσφέρει αυτογνωσία στους κατοίκους και ολιστική εμπειρία στους επισκέπτες.
Ο τίτλος, τα ερωτήματα, η απάντηση, είναι από το άρθρο της κυρίας Χριστίνας Πουτέτση στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 2/10/2016, με τίτλο ¨Μουσεία που «χτίζουν» τουριστικούς προορισμούς¨
(http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=833035).
Το άρθρο αναδεικνύει και τεκμηρίωνει μια θέση ταυτόσημη με τη θέση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ στο θέμα του πολιτισμού και τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες που καταβάλαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Προσπάθειες που είχαν στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού ως κύριου πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής μας.
Στην παρούσα συγκυρία, όπου κυριαρχούν οι υφεσιακές πολιτικές τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, η ανάπτυξη είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Η πορεία της περιοχής μας τα τελευταία 50 χρόνια βασίστηκε κυρίως στη μεγέθυνση των οικονομικών δεικτών και την ενεργειακή μονοκαλλιέργεια. Η συζήτηση για την ανάπτυξη είναι λοιπόν επιτακτική. Μπορούμε να πούμε, ότι αποτελεί όρο επιβίωσης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης, καθώς παράλληλα συντελείται και η μετάβαση σε μια εποχή μικρότερης συμβολής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και η παγκόσμια οικονομία μεταφέρει το παραγωγικό της κέντρο βάρους στην Άπω Ανατολή.
Η συζήτηση αυτή, είναι αναγκαίο να διαπνέεται από τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας, ώστε να εξασφαλισθεί όχι μόνο η αέναη ανάγκη, αλλά και η επιδίωξη των συλλογικοτήτων και των ατόμων για οικονομική και κοινωνική βελτίωση, για πρόοδο και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Σ΄ αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση, ώστε να αναδειχθεί η πολιτισμική και ιστορική διαδρομή του τόπου μας, καθώς αποτελεί έναν ανεξάντλητο και αειφόρο πόρο, κινηθήκαμε τα προηγούμενα
χρόνια. Χρηματοδοτήσαμε, ανακατασκευάσαμε, μελετήσαμε, προστατέψουμε και αναδείξαμε τους παρακάτω χώρους :
-Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής
-Λαογραφικό Μουσείο
-Βιβλιοθήκη και Μουσείο
-Μουσείο σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας
-Αρχαιολογική συλλογή Κοζάνης
-Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
-Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού
-Χαρτοθήκη
-Πινακοθήκη
-Τεχνόπολις
-Μουσείο κρόκου
-Παλαιό βυρσοδεψείο
Ένα σύνολο μουσειακών χώρων που με την κατάλληλη οργάνωση, προβολή και δικτύωση, διαμορφώνουν την ταυτότητα του τόπου και τον καθιστούν προορισμό.
Η ανάπτυξη είναι μια συνεχής και επίμονη προσπάθεια που εδράζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, στην αξιοποίηση των φυσικών και ανθρωπογενών πόρων του, της γεωγραφικής του θέσης, των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στην προσπάθεια για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων και βέβαια τη διαμόρφωση μιας κοινής, συλλογικής αντίληψης για την πορεία του στο μέλλον.
Η Δημοτική Αρχή Κοζάνης όμως, που διανύει τον 3ο χρόνο της
θητείας της, έχει εγκαταλείψει κάθε σχετική προσπάθεια και εξαντλεί τις αναπτυξιακές της πρωτοβουλίες σε φιέστες και εκδηλώσεις εντυπωσιασμού και πολιτικών σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν την απόκρυψη της δικής της αδυναμίας και την μετάθεση των ευθυνών στην προηγούμενη δημοτική αρχή.
Αυτό λοιπόν που χρειάζεται ο τόπος , είναι να προχωρήσουμε βασιζόμενοι σε όσα ήδη έχουν γίνει αφήνοντας πίσω μικροπολιτικές αγκυλώσεις και προκαταλήψεις.
Το έχει ανάγκη ο τόπος, οι πολίτες, οι άνεργοι, οι ξενιτεμένοι νέοι, όλοι μας ανεξαιρέτως.
ΔΙΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ
ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΠΛΟΥΤΟΥ.
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ
ΜΗΧΑΝΗ.