«Vamvakies a Social Green Project»: Μία στρατηγική συνεργασία για την Κοζάνη

 
📍To καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Vamvakies a Social Green Project» που στοχεύει να βοηθήσει τους κατοίκους του Νομού Κοζάνης να ασχοληθούν με την αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα, παρουσίασαν σήμερα σε κοινή Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων Κοβεντάρειο ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης Enel Green Power και Πρόεδρος της SolarPower Europe, η Μελίνα Ταπραντζή, ιδρύτρια της Wise Greece , και η Κατερίνα Τσέπουρα, βοηθός διαχειριστή του Cluster of Bioeconomy & Environment of Western Macedonia(CluBE).
👉Πιο συγκεκριμένα, το δωρεάν πρόγραμμα, που ξεκινάει την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου και οι εγγραφές του είναι ακόμη ανοιχτές, αποτελεί μια πρωτοβουλία των Enel Green Power και Wise Greece και υλοποιείται σε συνεργασία με το CluBE και με την υποστήριξη του Δήμος Κοζάνης. Μέσα από μια σειρά σύγχρονων σεμιναρίων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν από έμπειρους εκπαιδευτές της Wise Greece και θα γίνονται είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, ανάλογα με την εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου, οι συμμετέχοντες θα εφοδιαστούν με τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους βιώσιμη επιχείρηση με αγροτικά προϊόντα. Η ύλη περιλαμβάνει από ανάλυση αναγκών της αγοράς και διαδικτυακή προώθηση προϊόντων (digital marketing) μέχρι κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου, γνωριμία με χρηματοδοτικά εργαλεία και παραγωγή ανταγωνιστικών τροφίμων.
📢Το πρόγραμμα πέραν της θεωρητικής κατάρτισης έχει και πρακτικό κομμάτι που θα υποστηριχθεί από το CluBE, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα καλλιεργηθούν αρωματικά φυτά, όπως παλιούρι και τσάι του βουνού, εντός φωτοβολταϊκού πάρκου. Ειδικότερα, στο φωτοβολταϊκό πάρκο «Bαμβακιές» της Enel Green Power, το οποίο βρίσκεται δίπλα από τον Πολύμυλο, μια μικρή ομάδα γυναικών από τον Ελλήσποντο, θα εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά για τις φυτεύσεις, θα λάβουν μια συνολική εκπαίδευση και θα καλλιεργήσουν κάποια τμήματα του φωτοβολταϊκού, βάσει της μελέτης που εκπόνησε το CluBE. Κατόπιν, θα εμπορευτούν τα τελικά προϊόντα και θα αξιοποιήσουν τα έσοδα για να εξελιχθούν επιχειρηματικά, υπογράφοντας ουσιαστικά την πρώτη σειρά αγροτικών προϊόντων από φωτοβολταϊκό έργο.
👉Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, υπογράμμισε ότι «φιλοδοξία μας είναι ο Δήμος Κοζάνης να εξελιχθεί σε έναν εθνικό πόλο καινοτομίας, πράσινων τεχνολογιών και βιωσιμότητας. Διεκδικούμε να παραμείνουμε Ενεργειακό Κέντρο και στη νέα περίοδο, και για το λόγο αυτό υποδεχόμαστε θετικά τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, οι οποίες συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, υποστηρίζουμε πρωτοπόρες δράσεις, όπως το Vamvakies a Social Green Project. Η πρωτοβουλία της Enel Green Power και της Wise Greece, σε συνεργασία με το CluBE, είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιλέχθηκε ο Νομός μας για την υλοποίησή του».
👉Ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης Enel Green Power και Πρόεδρος της SolarPower Europe, ο οποίος ανακοίνωσε και την κατασκευή ενός νέου φωτοβολταϊκού έργου της εταιρείας στο Μαυροδένδρι, συνολικής εγκατεστημένης ισχύς 70 MW, δήλωσε «η Enel Green Power ηγείται παγκοσμίως της ενεργειακής μετάβασης και υποστηρίζει τη βιώσιμη ενέργεια, δηλαδή αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή μέσω της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και ταυτόχρονα ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσω του μοντέλου Δημιουργίας Αμοιβαίας Αξίας. Ο νομός Κοζάνης και γενικότερα η Δυτική Μακεδονία βρίσκονται στις προτεραιότητες του επενδυτικού μας πλάνου στη χώρα. Το νέο φωτοβολταϊκό, το μεγαλύτερο του χαρτοφυλακίου μας στην Ελλάδα, θα επιταχύνει την απολιγνιτοποίηση της περιοχής, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Vamvakies a Social Green Project θα συμβάλλει σημαντικά στη δίκαιη μετάβαση».
👉Από την πλευρά της, η Μελίνα Ταπραντζή, ιδρύτρια της Wise Greece, είπε πως «φιλοσοφία της Wise Greece είναι να μεταφέρει πρακτικές γνώσεις και εμπειρία σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον πολύ δημιουργικό κλάδο της παραγωγής τροφίμων. Η εκπαίδευση για τέτοιου είδους δραστηριότητες άλλωστε, αποτελεί θεμέλιο λίθο και στη μετά-λιγνίτη εποχή, καθώς θα βοηθήσει τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών να αποκτήσουν σύγχρονες δεξιότητες, ώστε να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα ή να διεκδικήσουν νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που σε συνεργασία με την Enel Green Power και τη στήριξη των τοπικών φορέων υλοποιούμε το Vamvakies a Social Green Project, ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει τους κατοίκους του Νομού να ασχοληθούν με την αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας έτσι και οι ίδιοι στην αναγκαία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής».
👉Τέλος, η Κατερίνα Τσέπουρα, βοηθός διαχειριστή του CluBE, εξήγησε πως «το CluBE λειτουργεί ως πλατφόρμα συνεργασίας των τοπικών δημόσιων φορέων, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας στους τομείς της βιοoικονομίας και του περιβάλλοντος. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Vamvakies a Social Green Project αποτελεί ένα ιδανικό παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από τη μία πρόκειται να ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού Κοζάνης, από την άλλη δείχνει στην πράξη τι δράσεις πρέπει να γίνουν για να υποστηριχτεί η δίκαιη μετάβαση».
ℹ Περισσότερα https://bit.ly/3ocbH9b