Αυλαία ανοίγει η έκθεση αφιέρωμα στον Κοζανίτη Homo universalis, Γεώργιο Λασσάνη, σήμερα Τετάρτη 25 Αυγούστου, στον εκθεσιακό χώρο του κτηρίου της Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Μέσα από το έντυπο και αρχειακό υλικό που υπάρχει στους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης ξεδιπλώνονται τα, περίπου, εκατό χρόνια ιστορίας και δράσης (1793-1870) του, αποσκοπώντας στην παρουσίαση της ζωής και έργου του Γεωργίου Λασσάνη. Μία προσωπικότητα- σύμβολο που αποτελεί φωτεινό παράδειγμά, καθώς διετέλεσε Φιλικός, δάσκαλος, λόγιος, συγγραφέας, πολεμιστής, υπουργός, δημόσιος λειτουργός, και συνέδεσε την ζωή του με το όραμα της απελευθέρωσης και της δημιουργίας του νεότερου ελληνικού κράτους, δίνοντας όλες του τις δυνάμεις τόσο για την εθνική απελευθέρωση όσο και για την ανόρθωση του νεοσύστατου κράτους και της ελληνικής κοινωνίας που έβγαινε από την Εθνεγερσία ματωμένη και πεινασμένη.
✔Η εκθεσιακή αφήγηση της ζωής του Λασσάνη γίνεται μέσα από ζωγραφικά έργα, έντυπα τεκμήρια και σπάνιο αρχειακό υλικό της Βιβλιοθήκης, τα οποία πλαισιώνουν επεξηγηματικοί πίνακες και φωτογραφίες. Όλα αυτά αποτελούν τις δώδεκα ενότητες που θα ζωντανέψουν την βιογραφία του, αλλά και τις διάφορες ιδιότητες που απέκτησε στη ζωή του. Παράλληλα, θα δώσουν και μία συνοπτική εικόνα του Λασσάνη μέσα από τα μάτια των μεταγενέστερων και τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα για να αναδειχθεί το σύνολο του έργου του και ιδιαίτερα ό,τι διαθέτει η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
📌Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-19:00
📍Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 25 Αυγούστου μέχρι Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου
👉Τα σχολεία ή άλλα οργανωμένα σύνολα, μπορούν να επισκέπτονται και να ξεναγούνται στην έκθεση, τις εργάσιμες μέρες από τις 09.00 έως και τις 15.00, κατόπιν ραντεβού, το οποίο μπορούν να κλείσουν καλώντας στο 2451049319 (εσωτ. 148).
✒Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο των τριών εκθέσεων- αφιερωμάτων στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που ετοίμασε ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με την Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και το Εικαστικό Εργαστήρι του ΟΑΠΝ – Οργανισμός Αθλητισμού – Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Κοζάνης 👉 https://bit.ly/3mxgMbS