Δήμος Κοζάνης: Τα πρωινά του καλοκαιριού η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης γεμίζει παιδικά χαμόγελα!

Για τέταρτη εβδομάδα οι δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας μετατρέπουν τους χώρους της ΚΔΒΚ σε πεδίο εξερεύνησης και δημιουργικότητας.
Η φετινή Εκστρατεία έχει τίτλο «Διαδρομές ανάγνωσης… άκουσε, δες, μάθε, γέλα!» και είναι βασισμένη στο έργο «ΣΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ» του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με τις βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, ενώ υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ.
Τα πρωινά οι μικροί επισκέπτες γίνονται με ενθουσιασμό πρωταγωνιστές των δράσεων, γεμίζουν χρώμα, ζωντάνια και πλατιά χαμόγελα την Βιβλιοθήκη μας, συμμετέχοντας στα project που υλοποιούνται από το προσωπικό της:
🌸«Το βιβλίο αγαπώ γι’ αυτό μαθαίνω τον δανεισμό»: τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην ΚΔΒΚ και μέσα από το παιχνίδι έμαθαν την διαδικασία του δανεισμού.
🌸«Διαδρομές στα αστέρια»: μία ξενάγηση στις βασικές αρχές της Αστρονομίας. Με τη χρήση τηλεσκοπίου και την καθοδήγηση του προέδρου του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτ. Μακεδονίας κ. Ν. Τζήμκα, πραγματοποιήθηκε παρατήρηση του ήλιου.
🌸«Ανεβαίνοντας τα ψηλά βουνά»: τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ασφαλή ορειβασία και τις ομορφιές του βουνού, αλλά και να γνωρίσουν ολόκληρο τον εξοπλισμό του ορειβάτη παρέα με τον κ. Α. Τσολάκη, εκπρόσωπο του ΕΟΣ Κοζάνης.
🌸«Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη»: κρατώντας την άκρη του νήματος, τα παιδιά περιέγραψαν την δική τους διαδρομή από το σπίτι τους μέχρι την ΚΔΒΚ, κυλώντας το κουβάρι και δημιουργώντας έτσι την δική τους ξεχωριστή διαδρομή. Ο μικρός καλλιτέχνης Ευάγγελος Καλημέρης έβαλε τη δική του πινελιά στη δράση.
🌸«Ένα δέντρο μια φορά»: με κύριο θέμα την προστασία των δασών και με την καθοδήγηση του πυραγού Ι. Χύτου, κάθε παιδί κατασκεύασε το δικό του δέντρο, γράφοντας επάνω του ότι πολύτιμο μας προσφέρει.
🌸«Ταξιδεύω με ένα αερόστατο»: Στον δημοτικό κήπο πραγματοποιήθηκε παιχνίδι με αερόστατο, με στόχο την ανάπτυξη της ψυχοκινητικότητας, των δεξιοτήτων, την ομαδικότητα, τον συντονισμό και τη συνεργασία.
🌸«Κύκλος της βροχής»: με μια ταινία μικρού μήκους με τον κύκλο του νερού τα παιδιά έμαθαν τα 7 βήματα του νερού, διασκεδάζοντας και ζωγραφίζοντας.
🌸«Διαδρομές στη φύση»: γνωριμία με τη φύση μέσα από μυρωδιές, μάθημα για τους σπόρους ‘’ταξιδευτές’’ και φύτευση κάποιων από αυτούς.
🌸«Διαδρομές επιβίωσης»: ο κ. Θ. Μαλίογκας, Τοπικός Έφορος Κοζάνης ΣΕΟ παρουσίασε τρόπους και μυστικά αυτοσχεδιασμού για την επιβίωση στη φύση.
🌸Αφήγηση του παραμυθιού «Μιξ, Μαξ & Μεξ»: σε συνδυασμό με την εικονογράφηση η οποία στήθηκε στους χώρους της ΚΔΒΚ αλλά και στο δημοτικό κήπο, από τα μέλη του Κέντρου Αποθεραπείας–Αποκατάστασης -Διημέρευσης και Φροντίδας ΑμεΑ ‘’Κιβωτός‘’. Τα παιδιά διδάχτηκαν πως “με αυτή την μπάλα παίζουμε όλοι” και κατασκεύασαν δεντράκια με τις παλάμες τους.
🌸“Τριγωνοψαρούλης”: το κάθε παιδί έπλασε με πηλό και έβαψε το δικό του ψαράκι.
🌸«Άσπρα καράβια τα (συν)αισθήματά μας»: κατασκευή χάρτινων καραβιών, παιχνίδι και τραγούδι.
🌸«Ρίχνω την ευχή μου στη θάλασσα»: Τα παιδιά έστειλαν το δικό τους μήνυμα για έναν καλύτερο πλανήτη και κατασκεύασαν έναν θαλάσσιο βυθό από ανακυκλώσιμα υλικά.
🐠🐠🐠Οι καλοκαιρινές δράσεις της ΚΔΒΚ θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος Αυγούστου! Δείτε το πρόγραμμα των δράσεων εδώ: http://www.kozlib.gr/kozlib_new/?p=25521