Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, Green Deal και Κλιματική ουδετερότητα

 

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ώστε να αποτελεί ορόσημο στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της Κοινότητας για τα ζητήματα που αφορούν στον πλανήτη και την προστασία του.
 
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, και οι συνέπειες της γίνονται ορατές σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας.
 
Για την αντιμετώπιση του κινδύνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε το 2019 στο Green Deal, μια δέσμη πρωτοβουλιών πολιτικής με στόχο την πράσινη μετάβαση και με απώτερο στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
 
Μια Στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει επιμέρους στόχους και δράσεις που θα οδηγήσουν σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή και πλήρως προσαρμοσμένη στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της έως το 2050.
 
Τον Νοέμβριο του 2021 ανακοινώθηκε το νέο μεγάλο στοίχημα της Ένωσης, μια Αποστολή με ορίζοντα το 2030 για μία dream team πόλεων που θα προσπαθήσουν να πετύχουν την κλιματική ουδετερότητα αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό: Η Αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων. Πόλεις-πρότυπα κλήθηκαν να ακολουθήσουν και να λάβουν πρωτοβουλίες, να λειτουργήσουν ως οικοσυστήματα πειραματισμού και καινοτομίας, δείχνοντας το δρόμο και τον τρόπο στο σύνολο των ευρωπαίων και -γιατί όχι- στην παγκόσμια Κοινότητα.
 
Διεκδικήσαμε τη συμμετοχή μας υποβάλλοντας φάκελο υποψηφιότητας, αφού η διαδικασία ένταξης ήταν ανταγωνιστική.
Ο στόχος της ένταξης επετεύχθη και από τον Απρίλιο του 2022 η Κοζάνη είναι Mission City, μία από τις 100 πόλεις που επιλέχθηκαν και αντιπροσωπεύουν το 12% του πληθυσμού της ΕΕ.
Με την έγκριση του Κλιματικού Συμβολαίου που κατατέθηκε το φθινόπωρο του 2023, η Κοζάνη έλαβε το Label της Αποστολής τον περασμένο Απρίλιο.
 
Η τοπική κοινωνία στο σύνολό της, καθώς και όλοι οι τομείς της τοπικής οικονομίας θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο –από τον τομέα της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, έως την κινητικότητα και τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τις κτιριακές υποδομές, την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, τη γεωργία και τη δασοκομία, το βιώσιμο τουρισμό, τον πολιτισμό– στην Αποστολή αυτή.
 
Η Κοζάνη αλλάζει.
 
Αλλαγή συνηθειών και νοοτροπίας, αλλαγή τρόπου ζωής.
 
Όλα αλλιώς, με ένα πράσινο πρόσημο.
 
Δείτε εδώ σχετική συνέντευξη του Λάζαρου Μαλούτα στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Χριστόδουλο (Flash TV): https://www.youtube.com/watch?v=cEarQR8Hxlc