Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου και η παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού μας

Φίλες και φίλοι σας καλωσορίζουμε απόψε εδώ στη συγκέντρωση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, στο ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας, στο στρατηγείο μας, στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού για τις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου.

Η σημερινή εικόνα  μας δίνει την αισιοδοξία να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη αυτό που κάνουμε.

Μου δίνεται η ευκαιρία στη συγκέντρωση αυτή να πω κάποια χαρακτηριστικά πράγματα τόσο για τις επερχόμενες εκλογές όσο και για  τα χαρακτηριστικά του συνδυασμού μας.

Ζητάμε την ψήφο σας, ζητάμε τη στήριξή σας, είμαστε αισιόδοξοι για την ετυμηγορία σας, αλλά θέλουμε η επιλογή σας αυτή να είναι απολύτως συνειδητή, να ξέρετε, να είστε σίγουροι ότι ψηφίζετε τους καλύτερους, ότι ψηφίζετε αυτούς που έχουν την ικανότητα να οδηγήσουν με ασφάλεια και οργανωμένα τον δήμο Κοζάνης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ταυτόχρονα θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε το μεγαλύτερο μέρος του συνδυασμού μας. Ενός συνδυασμού βαθιά ανανεωμένου αλλά και με διακριτή την παρουσία των παλιών των έμπειρων στελεχών. Ενός συνδυασμού που αποτελεί εγγύηση για την καλή πορεία μας τόσο στις εκλογές όσο και για την επόμενη μέρα του δήμου.

Βρισκόμαστε λοιπόν στην αφετηρία για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ας προσπαθήσουμε κατ΄ αρχήν να προσδιορίσουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών, ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών, ποιο είναι αν θέλετε το διακύβευμα των εκλογών, γιατί θα κληθούν οι πολίτες να ψηφίσουν.

Είναι απολύτως σαφές ότι εμείς,  με την ψήφο μας τον Μάιο θα προσδιορίσουμε την τύχη μας, θα προσδιορίσουμε το μέλλον του τόπου θα προσδιορίσουμε την πορεία του.

Αν θέλουμε να αποδώσουμε με μία μόνο λέξη τα χαρακτηριστικά της σημερινής κατάστασης αυτή  δεν θα είναι άλλη παρά η λέξη συρρίκνωση.

Η περιοχή μας συρρικνώνεται πληθυσμιακά, το λένε τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, η περιοχή μας συρρικνώνεται οικονομικά, το λένε επίσης τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας και το βιώνουμε όλοι μας καθημερινά, αντικρίζοντας την εικόνα των δεκάδων άδειων καταστημάτων και την ερημιά στην αγορά.                                                                                         Επιπλέον ο τόπος μας συρρικνώνεται και σαν παραγωγός ενέργειας,  το λένε τα τελευταία στοιχεία της ΡΑΕ όπου για πρώτη φορά το 2018 στη χώρα μας η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο ξεπέρασε την παραγωγή από λιγνίτες. Να σημειώσω άλλη μια δυσμενή εξέλιξη για την ηλεκτροπαραγωγή και την περιοχή μας. Εγκαταλείπεται στην περιοχή της Ακρινής  ένα κοίτασμα λιγνίτη αξίας 100 εκ ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται για το χρόνο ζωής του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης.

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η εικόνα της συρρίκνωσης, που μας απογοητεύει. Το χειρότερο είναι ότι ενώ όλοι είμαστε μάρτυρες αυτής της κατάστασης  δεν βλέπουμε να λαμβάνεται κανένα μέτρο, καμία πρωτοβουλία, δεν γίνεται καμία κίνηση προκειμένου να ανακάμψει η φθίνουσα πορεία της περιοχής μας.

Δεν μπορώ στο σημείο αυτό να μην αναφερθώ σε δύο καίρια ζητήματα, του Μαμάτσειου και των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τα Τ.Ε.Ι., και να τα ενσωματώσει στα πανεπιστήμια.

Διατυπώσαμε έγκαιρα την αντίθεσή μας  εστιάζοντας τόσο στην συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και στον μειούμενο αριθμό φοιτητών των περιφερειακών ΑΕΙ.

‘Όμως η σημερινή δημοτική αρχή απουσίαζε απ` όλες τις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων στις οποίες παιζόταν το μέλλον της Κοζάνης.

Ο αριθμός όμως και  το είδος τμημάτων του σχεδίου  συνολικά θα επιφέρει μείωση στον τελικό αριθμό των φοιτητών στην πόλη μας. Εμείς αυτό δεν το θεωρούμε τετελεσμένο γεγονός.

Με την ηγεσία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα διεκδικήσουμε την ενίσχυσή τους ώστε να ανατρέψουμε αυτόν το σχεδιασμό.

Η Κοζάνη ήταν η πόλη του διαφωτισμού στην Βόρεια Ελλάδα και δεν μπορεί να μην είναι η μητρόπολη του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας. Η Κοζάνη με την σημερινή δημοτική αρχή απέτυχε να το αναδείξει.

Στόχος δικός μας είναι η αντιστροφή αυτής της κατάστασης.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, αλλά και η ευρύτερη περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, είναι η ολοκληρωμένη και αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας.

Το «Μαμάτσειο», παρ` όλο που, διαθέτει τον μεγαλύτερο οργανισμό από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Δυτικής Μακεδονίας και αντικειμενικά καλύπτει τις ανάγκες του μεγαλύτερου αριθμητικά τμήματος του πληθυσμού της Π.Ε Κοζάνης και όχι μόνο, δεν εντάσσεται στα υπό στήριξη νοσηλευτικά ιδρύματα.

Πρόσφατα δημοσιεύματα του ιατρικού  τύπου μιλούν για αναστολή λειτουργίας κλινικών ή και ολόκληρων νοσοκομείων με την κατάρτιση των νέων οργανισμών, όπως είχε προαναγγείλει τον περασμένο  Οκτώβριο ο υπουργός υγείας, που καθιστούν επισφαλή την ύπαρξη του «Μαμάτσειου».

Η ενίσχυση και  η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου μας είναι προτεραιότητα  του συνδυασμού μας. Θα διεκδικήσουμε:

Την ανάπτυξη των κλινών ΜΕΘ

Την στελέχωση με επαρκές μόνιμο προσωπικό  όσων κλινικών και τμημάτων λειτουργούν στο όριο ή κάτω απ` αυτό.

Φίλες και φίλοι,

Η ευθύνη της ψήφου μας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές  είναι  τεράστια, γιατί η συρρίκνωση του τόπου και της οικονομίας του μας αφορά όλους ανεξαιρέτως.

Το μεγάλο ζητούμενο λοιπόν είναι η ανάπτυξη.

Την ανάπτυξη είχαμε στο μυαλό μας όταν εργαζόμασταν και διεκδικούσαμε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Την ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο επιθυμούσαμε και στηρίζαμε την κατασκευή της 5ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

Την  ανάπτυξη του τόπου υπηρετούσαμε όταν :

 • εκπονήσαμε το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας
 • αναθέσαμε και μελέτη για το στρατηγικό marketing και το branding του τόπου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 • παρουσιάσαμε την πρότασή μας για τον ενεργειακό τουρισμό στην περιοχή
 • ξεκινήσαμε τη συνεργασία με ευρωπαϊκούς δήμου που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα μετάβασης από τη λιγνιτική δραστηριότητα σε ένα σε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο.
 • λύσαμε όλα τα προβλήματα που αφορούσαν την πρόοδο του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του νέου του δήμου μας. Το γενικό πολεοδομικό που αποτελείται το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του
 • οργανώσαμε και απoτυπώσαμε τη δημοτική περιουσία σ΄ ένα εύχρηστο GIS

 

Συνεχίζουμε με όπλο τις καινοτόμες ιδέες μας που σήμερα ολοένα και περισσότεροι,  όλοι είτε προσφεύγουν σε αυτές, είτε τις ασπάζονται.

Με εφόδια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής,

τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά μας ιδρύματα,

το τεράστιο πολιτιστικό μας απόθεμα σύγχρονο και αρχαίο,

τον πλούτο των λιμνών μας,

τη στρατηγική θέση του δήμου μας στους νέους οδικούς άξονες και στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια,

το ιδιαίτερο και πλούσιο πρωτογενή μας τομέα.

Και βέβαια να το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια,  αυτό του ενεργειακού του χαρακτήρα.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας. Δεν υπάρχει ένας μόνο τομέας που να μπορέσει να υποκαταστήσει την ενεργειακή δραστηριότητα και τα εισοδήματα που αυτή παρήγαγε. Η ανάπτυξη του τόπου θα προκύψει από τις συνέργειες πολλών τομέων, των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.

Με δράσεις, εξωστρέφειας, καινοτομίας, διεκδίκησης, ανάδειξης της εικόνας του δήμου. Σε συνεργασία με το παραγωγικό και επιχειρηματικό δυναμικό της περιοχής. Φιλοδοξούμε να κάνουμε το δήμο μας προορισμό, να προσελκύσουμε επενδύσεις. Στηρίζουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου για να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται και να δίνουν απασχόληση και εισοδήματα. 

Φίλες και φίλοι αγαπητοί συμπολίτες
Είμαστε ένας συνδυασμός ο οποίος συνεχώς εμπλουτίζεται, συνεχώς ανανεώνεται.
Σήμερα το ψηφοδέλτιο της ενότητας αποτελείται σε ποσοστό 80% από συνεργάτες, από νέους ανθρώπους που ασχολούνται για πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Κυριαρχούν οι επιστήμονες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι υπάλληλοι, οι
άνθρωποι της αγοράς που αγωνίζονται καθημερινά μέσα στην κρίση.

Εμείς οι άνθρωποι της ενότητας είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην αυτοδιοίκηση.

Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο να υπηρετούμε τις ανάγκες του τόπου και των συμπολιτών μας

Σήμερα διεκδικούμε την ευθύνη να οδηγήσουμε το Δήμο, να διαχειριστούμε τα πράγματα του δήμου για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

Αυτή είναι συνειδητή επιλογή για μας

 • δεν αποτελεί σκαλοπάτι για άλλη πολιτική καριέρα
 • δεν είναι επιλογή ανάγκης γιατί μας απέρριψαν από κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο
 • δεν αναζητούμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, και το έχουμε αποδείξει αυτό, και άλλους πολίτες να υπηρετήσουμε
 • οι επιλογές μας δεν υπακούουν σε προσωπικές στρατηγικές και προσωπικούς σχεδιασμούς

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση για αυτό είμαστε σταθεροί στο Δήμο Κοζάνης.

Κάποιοι αναρωτιούνται τι έχουμε να προσφέρουμε σήμερα που δεν το κάναμε χθες.
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο.

Μας κατηγορούν αυτοί που δεν έκαναν τίποτα για το ότι δεν τα κάναμε όλα.
Ναι δεν τα κάναμε όλα γιατί άλλες ήταν οι ανάγκες του τόπου χθες, άλλες ήταν οι ανάγκες των δημοτών μας πριν 15 χρόνια, άλλες είναι σήμερα.

Σήμερα έχουμε την πολυτέλεια να πατάμε στις παλιότερες κατακτήσεις:

 • θεωρούμε δεδομένη την τηλεθέρμανσητο μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της αυτοδιοίκησης και απολαμβάνουμε τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται οικονομικά και περιβαλλοντικά.
 • καμαρώνουμε για την πρωτιά μας στην Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος
 • στον ολοκληρωμένο από κάθε άποψη πολεοδομικού σχεδιασμού του γενικού πολεοδομικού του 1986 και απολαμβάνουμε σε κάθε οικόπεδο σε κάθε γωνιά των επεκτάσεων παροχές όπως είναι η ύδρευση, η αποχέτευση, η τηλεθέρμανσης,  δρόμους ασφαλτοστρωμένους και πεζοδρόμια.
 • και βέβαια όλοι είμαστε ήσυχοι ότι τα επόμενα 50 100 χρόνια, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, αυτός ο τόπος δεν πρόκειται να διψάσει γιατί έχει εξασφαλισμένη την τροφοδοσία του από άριστης ποιότητας νερό.

 

Βέβαια έχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε και μία σειρά από πιο πρόσφατες κατακτήσεις :

 • αναπλάσεις στην πόλη και τους οικισμούς του δήμου μας
 • το δημοτικό κήπο και μία σειρά από άλλες πλατείες και πάρκα
 • σύγχρονες κοινωνικές υποδομές όπως είναι ο τρίτος παιδικός σταθμός και η δομή του αυτισμού στον άργιλο
 • έχουμε στη διάθεση μαςένα σύγχρονο δήμο με άρτιες υπηρεσίες που καθημερινά μοχθούν και προσφέρουν υπηρεσίες στον πολίτη

και βεβαίως

 • τα πρόσφατα αποκτήματα του δήμου τη νέαεξαιρετικά λειτουργική πλατεία του δήμου της πόλης μας
 • τη μοναδική βιβλιοθήκη την κιβωτό της ιστορίας την ψυχή αυτού του τόπου.

Έργα υψηλής αρχιτεκτονικής που προβάλλουν και αναδεικνύουν μία νέα θετική εικόνα για την πόλη μας.

Σε αυτό το έργο πατάμε για να μιλήσουμε για το μέλλον.

Είναι αυτό το έργο που δίνει αξιοπιστία στο λόγο μας, σε αντίθεση με μαθητευόμενους μάγους που λύνουν τα προβλήματα παραμονές των εκλογών, που  απέναντι στα έργα αντιπαραθέτουν ανεφάρμοστες εξαγγελίες.

Φίλες και φίλοι,

Δεν υπάρχει  χρόνος  για χάσιμο.                                        

Ο δήμος Κοζάνης μπορεί και πρέπει να ανακάμψει.

Ο τόπος δεν αντέχει άλλες χαμένες ευκαιρίες, άλλα πειράματα.

Με την ψήφο μας,  εμείς καθορίζουμε το μέλλον μας.

Εμπιστευτείτε μας γιατί με καινοτόμες  ιδέες, πρωτοβουλίες, διεκδικήσεις  και  έργο αποδείξαμε ότι και ξέρουμε και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, να δώσουμε λύσεις και προοπτική στον τόπο μας.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.                                        

Ο δήμος Κοζάνης μπορεί και πρέπει να ανακάμψει.

Μαζί θα το διεκδικήσουμε.

Μαζί θα το καταφέρουμε.

Εγκαίνια Εκλογικού Κέντρου

Εικόνα 1 από 4

H Ομιλία

H Παρουσίαση