Δήλωση Λ. Μαλούτα για τη Βιβλιοθήκη

Η νέα Δημοτική μας Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Βιβλιοθήκης καλούνται να διαδραματίσουν πρωτεύοντα αναπτυξιακό ρόλο.
Εγκαινιάζεται επιτέλους σήμερα το η νέα Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης, η κιβωτός της ιστορίας, της κληρονομιάς και της παρακαταθήκης των προγόνων μας, μαζί βεβαίως με το Μουσείο Βιβλιοθήκης που ακόμα αναμένει την ολοκλήρωσή του.

Νιώθω περήφανος που συμμετείχα σε όλες τις φάσεις προετοιμασίας του έργου αυτού, από την αγορά του οικοπέδου το 2003 έως και την ολοκλήρωση της μελέτης του.
Νιώθω περήφανος που επί Δημαρχίας μου εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 15.000.000€ με την ένταξή του έργου στο ΠΕΠ το 2010, που υπέγραψα με τον ανάδοχο τη σύμβαση κατασκευής του έργου τον Σεπτέμβρη του 2011, και στη συνέχεια την ανάθεση του έργου της ανάδειξης της Βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ.

Αισθάνομαι επίσης περήφανος για την εξασφάλιση της ευγενικής και γενναιόδωρης δωρεάς του αρχείου του συμπατριώτη μας κ. Θεοφάνη Πάμπα, το οποίο αναδεικνύει με τρόπο μοναδικό την παρουσία του Ελληνισμού στην κεντρική Ευρώπη.
Η Βιβλιοθήκη μας, μια από τις λίγες ιστορικές Βιβλιοθήκες της πατρίδας μας, καλείται να παίξει ένα ρόλο που ξεπερνά αυτόν μιας περιφερειακής Βιβλιοθήκης. Καλείται να παίξει πρωτεύοντα αναπτυξιακό ρόλο, αναδεικνύοντας μέσω του μουσείου, των πολύτιμων κειμηλίων της, του χαρτογραφικού της πλούτου και της δωρεάς Πάμπα, τη μοναδική ιστορική διαδρομή της Κοζάνης, της Δυτικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας στο σύνολό της, διαχρονικά.

Πιστεύω πως οι όλοι οι συμπολίτες μας αισθάνονται το ίδιο περήφανοι για τη σπουδαία αυτή Βιβλιοθήκη. Ακόμα και οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής που έστω και σήμερα, φαίνεται να αντιλήφθηκαν το μέγεθος της αξίας της νέας Βιβλιοθήκης, αν και οι ίδιοι ως αντιπολίτευση, μερικά χρόνια πριν, λοιδορούσαν το όλο εγχείρημα και την χαρακτήριζαν έργο «φαραωνικό».

Επισημαίνω ότι η νέα Βιβλιοθήκη της Κοζάνης απαιτεί ανθρώπους ικανούς να αντιληφθούν το εύρος των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων καθώς και της ευθύνης να την υπηρετήσουν.

Οι καιροί απαιτούν ανθρώπους που μπορούν να οραματίζονται, να σχεδιάζουν, να διεκδικούν, να εξασφαλίζουν πόρους και να υλοποιούν έργα που διασφαλίζουν το μέλλον και την προοπτική του τόπου μας και των ανθρώπων του.
Όχι απλά διεκπεραιωτές και διαχειριστές της καθημερινότητας.