Έλλειμμα ή μη ενταλματοποίηση; Η απάντηση έχει δοθεί ήδη

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα τοπικά μέσα η είδηση ότι η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών στα πλαίσια της εισαγγελικής παραγγελίας προχώρησε στην σύσταση ελεγκτικής ομάδας από δύο υψηλόβαθμους υπαλλήλους της υπηρεσίας, για τη διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου στο Δήμο Κοζάνης  για την περίοδο 2013-14, εξαιτίας ταμειακού ελλείμματος 540.000 ευρώ, που εντόπισαν το 2015 οι ορκωτοί λογιστές, στους οποίους ανατέθηκε με ομόφωνη απόφαση  της οικονομικής επιτροπής, μετά έλεγχο που πραγματοποίησαν στα ταμείο του δήμου.

Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία του ελέγχου που παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο τον Δεκέμβρη του 2015.

Τίποτα καινούργιο δηλαδή, μια “είδηση” όμως ικανή να αποπροσανατολίζει τους πολίτες ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε προεκλογική περίοδο.

Γεννώνται ερωτήματα γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ήδη αυτή η διαδικασία και επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο.

Πέρα από την 3μηνη αργοπορία να εισαχθεί το θέμα για   συζήτηση στο συμβούλιο, δεν γνωρίζουμε με πόση  καθυστέρηση διαβιβάστηκε στην εισαγγελία.

Από την πλευρά μας μόνο μερικά σχόλια:

  • Είναι σεβαστή κάθε διαδικασία έλεγχου.
  • Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις αποφάσεις και την κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
  • Η πλήρης τεκμηρίωση ότι πρόκειται για μη ενταλματοποίηση δαπανών και όχι για έλλειμμα και το ιστορικό της όλης διαδικασίας  αποτυπώνεται στην τοποθέτηση του Λ. Μαλούτα στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2015:   http://old.enotitakozani.gr/orkotos-elgtis/
  • Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος, Λευτέρης Ιωαννίδης, όπως προκύπτει από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, είπε επί λέξει τα εξής:

“Εγώ   συμφωνώ απόλυτα με την ερμηνεία που δίνει ο κύριος Μαλούτας.  Εκτιμώ   ότι κατά βάση έτσι   είναι τα πράγματα.

Ότι κατά τη διαχείριση των οικονομικών και δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας το πω και δημόσια, ούτως ή άλλως δημόσια τα λέω, ότι, ναι, προκύπτει από μη ενταλματοποίηση μιας σειράς διαδικασιών.”

  • Ίδια ακριβώς ήταν και η παρουσίαση από τα ΜΜΕ του περιεχομένου της συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου. Επισυνάπτονται ενδεικτικά δημοσιεύματα του ΘΑΡΡΟΥΣ της 9-12-2015.

Εύλογα μπορούμε να υποθέσουμε σκοπιμότητα πίσω από αυτές τις καθυστερήσεις. Όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης οφείλουν πάντοτε, πολύ δε περισσότερο σε προεκλογική περίοδο να δίνουν έγκαιρα απαντήσεις και διευκρινήσεις για οποιοδήποτε θέμα ή πρόβλημα παρουσιάζεται στο πεδίο της αρμοδιότητάς τους.

Εμείς από την πλευρά μας περιμένουμε απάντηση για το επίκαιρο θέμα του ειδικού συνεργάτη του κ. Ιωαννίδη που είχε ασυμβίβαστο κατάληψης της θέσης του.

Πότε και πώς θα επιστραφούν τα  καταβληθέντα στον συνεργάτη του κ. Ιωαννίδη, για την τριετία που μισθοδοτούνταν από το δήμο;