Λάζαρος Μαλούτας: «Πρώτη μας προτεραιότητα η ανάπτυξη για να κρατήσουμε τα παιδιά μας»

«Είναι άμεση ανάγκη για τον τόπο να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν η φθίνουσα πορεία, η οικονομική και πληθυσμιακή συρρίκνωση της περιοχής μας. Φτωχαίνουμε και λιγοστεύουμε καθημερινά κι αυτό μας αφορά όλους. Κυρίως τα παιδιά μας που αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να βρουν δουλειά. Επηρεάζει το μέλλον της επιχείρησής μας, του μαγαζιού μας, των υφιστάμενων θέσεων εργασίας ή των νέων που πρέπει να δημιουργηθούν, της αξίας του σπιτιού που μένουμε. Αυτό είναι για μας η πρώτη προτεραιότητα. Η ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα πάψουμε να λιγοστεύουμε και να φτωχαίνουμε».

Αυτό τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στις διάφορες συναντήσεις που είχε με φορείς της περιοχής μας, αλλά και με πολίτες που του εξέφρασαν την εύλογη αγωνία τους για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με βασικότερο όλων την ανεργία.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα ο Λάζαρος Μαλούτας τους ανέλυσε το πρόγραμμα του συνδυασμού της ΕΝΟΤΗΤΑΣ που προβλέπει:  

  • Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με χαρακτηριστικά την Ανταγωνιστικότητα,  την  Εξωστρέφεια,  την  Ποιότητα και  την Καινοτομία.
  • Επένδυση στους νέους με δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προκειμένου να παραμείνουν στον τόπο μας και να επιστρέψουν όσοι έφυγαν.
  • Το «Επιχειρησιακό σχέδιο marketing» για αλλαγή του τοπικού επιχειρηματικού μοντέλου με ανάδειξη τοπικών προϊόντων και γαστρονομίας, προώθηση και διαφήμιση με τη διακριτική συμμετοχή του Δήμου. Ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματίας. Αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, προβάλλει δυνατότητες και ευκαιρίες, δημιουργεί και βελτιώνει  υποδομές .
  • Την ενεργοποίηση του «Στρατηγικού Marketing» που έχει ήδη εκπονηθεί, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί.
  • Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο μετά την αλλαγή στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις και να αποτελέσει πυλώνα καινοτομίας και βασικό εταίρο στον σχεδιασμό της πορείας του Δήμου για τη μεταλιγνιτική περίοδο.
  • Τη σύνδεση γνώσης και επιχειρηματικότητας, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και της τοπικής κοινωνίας για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων (εξοικονόμησης ενέργειας, βιομηχανικού σχεδιασμού, ενεργειακού τουρισμού).
  • Την Κυκλική οικονομία και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), δηλαδή τις μικρές επιχειρήσεις λαϊκής τέχνης, τοπικής γαστρονομίας, βιολογικών τροφίμων, ξεναγών ενέργειας και πολιτισμού.
  • Τον θεματικό τουρισμό με έμφαση στην ενέργεια, στον γεωτουρισμό των τοπικών πόρων και του αποθέματος πολιτισμού, ώστε ο Δήμος να αναδειχθεί σε «προορισμό» μέσα από συνεργασίες με εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα και Δήμους της Περιφέρειας.
  • Την προβολή της «ταυτότητας» του τόπου μας, με βάση τη μελέτη στρατηγικού marketing που θα συμβάλλει στην εξωστρέφεια και στην ενίσχυση της  τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας.
  • Την ανάδειξη των δύο κόμβων της Εγνατίας ως μέσων προσέλκυσης επιχειρηματικότητας και προβολής των τοπικών προϊόντων.

 «Τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί, αλλά ξέρουμε και έχουμε τον τρόπο να κερδίσουμε ό,τι μας αξίζει με βάση το σχέδιό μας», υπογράμμισε ο Λάζαρος Μαλούτας και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση για να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους έτσι, ώστε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια νέα ανάπτυξη της περιοχής μας, μέσα από  την οποία  αντιμετωπίζεται η ανεργία και διαμορφώνεται το περιβάλλον που χρειάζονται οι νέοι για να μείνουν στον τόπο μας».