Συνέντευξη Λάζαρου Μαλούτα: «Το έργο μας δίνει αξιοπιστία στο λόγο μας και στο σχέδιό μας για το μέλλον του τόπου μας»

 «Τα λόγια, ειδικά την προεκλογική περίοδο, λέγονται εύκολα, αλλά εκείνο που μετρά για τους πολίτες είναι το πώς αποδεικνύεις με στοιχεία ότι εννοείς αυτό που λες. Και εμείς, ο συνδυασμός της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, μπορούμε στοιχειοθετήσουμε πολύ εύκολα,ότι το έργο μας δίνει, πράγματι, αξιοπιστία στο λόγο μας, αλλά και στο σχέδιό μας για το μέλλον του τόπου μας».

Αυτό υπογράμμισε ο υπ. Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κεντρικό σύνθημα του συνδυασμού της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και συνέχισε λέγοντας: «Η Κοζάνη είναι σε υποδομές σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, χάρη στα έργα που οραματίστηκαν, μελετήθηκαν, εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότησή τους και υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως από την παράταξή μας.

Κεντρική πλατεία, δημοτική βιβλιοθήκη, πεζοδρομήσεις, αναπλάσεις, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, παιδικοί σταθμοί, δομές στήριξης των ατόμων με αναπηρία, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και η τηλεθέρμανση είναι μερικά, μόνο, από τα σημαντικότερα.

Τα έργα αυτά σε συνδυασμό με το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, για την ίδρυση και εδραίωση του οποίου συνέβαλε καθοριστικά στο παρελθόν, επί των ημερών μας,  ο Δήμος, σηματοδοτούν το χαρακτηρισμό της Κοζάνης ως σύγχρονη πόλη, που μπορεί να βαδίσει με σιγουριά προς το μέλλον, αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο σχέδιο».

 

Ξαναβάζουμε τον τόπο στο δρόμο της ανάπτυξης

 

Αν όμως όλα αυτά συνέβησαν κατά το παρελθόν, τι γίνεται με το μέλλον, ήταν η επόμενη ερώτηση στην οποία κλήθηκε να απαντήσει ο Λάζαρος Μαλούτας που τόνισε ότι:  «Φυσικά οι ανάγκες των πολιτών δεν εξαντλούνται σε όσα έγιναν μέχρι τώρα. Είναι απαραίτητη η συνέχιση ποιοτικών παρεμβάσεων στον ιστό της πόλης και σε όλο το Δήμο με ταυτόχρονη παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, με ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας και βελτίωσης της ανταπόκρισης του Δήμου στα αιτήματα των πολιτών.

Το βασικότερο απ’ όλα όμως είναι να μπει σε εφαρμογή το σχέδιό μας που θα ξαναβάλει τον τόπο μας στο δρόμο της ανάπτυξης.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αξιοποιώντας, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τα υπαρκτά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, που θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα και θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.  

Σήμερα ισχυρό πεδίο ανάπτυξης επιχειρηματικότητας εξασφαλίζουν ο ενεργειακός πλούτος, δηλαδή οι ενεργειακές  εγκαταστάσεις και οι μεταφορικές υποδομές, μαζί με τις εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης και πρότυπων βιοκλιματικών κατασκευών.

Αντίστοιχα αναπτυξιακές δυνατότητες προσφέρει το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα. Αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα, οι λίμνες και οι εγκαταστάσεις των υδροηλεκτρικών σταθμών συνιστούν μοναδικό σύνολο που δεν έχει αναδειχθεί ακόμη.

Ο πλούσιος πρωτογενής τομέας προσελκύει ενδιαφέρον με επώνυμα προϊόντα ενώ αναδεικνύεται  η δυνατότητα καλλιεργειών αρωματικών και θεραπευτικών φυτών.

Οι νέοι οδικοί άξονες καθιστούν πλέον την περιοχή μας σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο.

Στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια συνδράμουν η επιστημονική γνώση, η έρευνα, η καινοτομία, το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας.

Είναι εφικτή η αναπτυξιακή πορεία του τόπου με εξωστρέφεια, ποιότητα, ανταγωνιστικότητα, καινοτομία σε όλες τις δράσεις, σεβασμό στο περιβάλλον, σε κοινή πορεία και δημιουργική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Για να γίνουν αυτά χρειάζονται άνθρωποι με γνώση, εγγυημένη αποτελεσματικότητα και φυσικά με ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον του Δήμου μας. Απαιτείται ένας συνδυασμός του νεανικού ενθουσιασμού με την εμπειρία, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ΕΝΟΤΗΤΑ και μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε».